FI utmanar könsmakten

Söker du en helt annan dimension i EU-frågan och vill fokusera på könsmaktsordningen? Då är kanske Feministiskt Initiativ (FI) alternativet.

Stockholm2009-05-11 06:00
Om diskriminering och jämställdhet är ett perspektiv på politiken för övriga partier så är det själva utgångspunkten för FI. Det är nödvändigt för att inte begränsas "av lojaliteter med ideologier som formades av män för flera generationer sedan", som det står i FI:s EU-valplattform. Utifrån det perspektivet konstaterar FI till exempel att EU:s säkerhetspolitik varken involverar eller skyddar kvinnor, vare sig vid militära konflikter eller i vardagen. Varje år dör fler kvinnor till följd av mäns våld i hemmet än det antal människor som dör i väpnade konflikter, konstaterar FI. Det manliga EU-perspektivet har skapat en frånvaro av barnomsorg som tvingar kvinnor till ekonomiskt beroende av män. När den "svenska modellen svajar i mötet med EU-direktiv" är det kvinnorna som får betala ett högt pris, eftersom de "är underst i arbetsmarknadens hierarki". Inskränkningarna av aborträtten i många länder förtrycker också kvinnor. Feministiskt Initiativ vill därför verka för en aktiv jämställdhetspolitik i EU. Abort bör förklaras som mänsklig rättighet, en särskild EU-kommissionär för jämställdhet bör inrättas. Förskolan och barnomsorgen bör byggas ut i hela EU. Ett första mål är att 90 procent av alla barn i EU får barnomsorg. Den svenska sexköpslagen bör exporteras till hela EU. Kyrka och stat bör skiljas åt i hela unionen. Men de frågor som FI driver ligger i dag inte inom EU:s befogenheter. Och FI vill inte heller att det ska göra det. Frågan är då varför man ska driva dem på EU-nivå. - Det pågår en diskussion om detta inom unionen och det är väldigt viktigt att delta i den debatten. Det är en politisk arena för opinionsbildning och det är viktigt att utmana de politiska krafter som finns och som går i andra riktningar, säger partiets förstanamn Gudrun Schyman.
FI bildades under stor medial uppmärksamhet våren 2005. Trots inledande höga opinionssiffror fick partiet bara 0,67 procent i riksdagsvalet 2006. Den viktigaste utgångspunkten för FI är könsmaktsordningen. Den genomsyrar politiken på alla områden. Första namn på EU-valsedeln är förra ledaren för vänsterpartiet, Gudrun Schyman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om