EU - ett nödvändigt ont

Ser du EU som ett nödvändigt ont som bör syssla med så litet som möjligt? Då kanske Junilistan är något. Partiet är helt inriktat på vad EU inte ska göra.

Stockholm2009-05-11 06:00
Partiet, om man nu kan kalla det för det, gjorde en sensationell entré på den politiska scenen i förra EU-valet. Från ingenstans erövrade Junilistan 14,5 procent av rösterna och blev Sveriges tredje största parti. Junilistan är för EU, även om åtskilliga av väljarna i 2004 års EU-val trodde motsatsen. Den missuppfattningen lär väl inte minska av att den nuvarande ordföranden, förre socialdemokraten Sören Wibe, i grunden är motståndare till svenskt medlemskap. Accepterar EU
Utgångspunkten i valplattformen är att man "accepterar" EU. Det är visserligen en dålig organisation men den kan göra nytta vad gäller miljö, inre marknad, frihandel och mänskliga rättigheter. Och helst ska den inte syssla med något annat. Men, se, det gör den. På tok för mycket annat. Enligt Junilistan är EU på väg mot ett Europas förenta stater, där de enskilda nationerna degraderas till delstater i en europeisk stormakt. Junilistans ledstjärna är att förhindra denna utveckling, som styrs av byråkraterna i Bryssel och som innebär att allt fler politiska beslut fattas över huvudet på vanliga medborgare. Den första punkten i Junilistans valplattform är därför ett nej till ytterligare maktöverföring till EU. Alla EU-förslag bör behandlas i Sveriges riksdag. Om slutsatsen där blir att frågan inte hör hemma på EU-nivå, ska regeringen vara bunden att säga nej. Exempel på frågor som Junilistan anser bör "vara kvar" i Sverige är arbetsrätten, biståndspolitiken, bostadspolitiken, jaktpolitiken, energipolitiken, straffrätt och invandrings- och asylpolitik. Som en följd av detta säger partiet därför också nej till Lissabonfördraget, eftersom det innebär en utvidgning av "Brysselmaskineriets makt".
Junilistan grundades den 11 februari 2004 inför valet till EU-parlamentet av nationalekonomen Nils Lundgren och förre riksbankschefen Lars Wohlin. Partiet är tvärpolitiskt och består av EU-kritiker, men accepterar det svenska medlemskapet. I EU-valet 2004 fick partiet 14,5 procent. Det gav tre mandat i EU-parlamentet. 2006 lämnade en av grundarna, Lars Wohlin, partiet för Kristdemokraterna. Partiet har därför i dag bara två mandat i parlamentet. I riksdagsvalet 2006 fick Junilistan 0,47 procent. Partiet har ingen traditionell partiorganisation utan består av ett nätverk av sympatisörer. Enligt egna uppgifter har partiet cirka 3.000 sympatisörer. Förstanamn på partiets valsedel är Sören Wibe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om