Drömmen om en egen skuta

Många längtar efter salta stänk och soliga dagar på sjön. Men att äga en båt kan bli både dyrt och ta mycket tid. Tänk noga efter vad du behöver innan du köper.

LUGN SOMMAR. Att nå en ensam kobbe med en segelbåt är en härlig känsla. Men för många är det en omöjlighet att köpa en båt. Kanske hyra?

LUGN SOMMAR. Att nå en ensam kobbe med en segelbåt är en härlig känsla. Men för många är det en omöjlighet att köpa en båt. Kanske hyra?

Foto: Malin Hoelstad/Scanpix

Stockholm2009-05-07 06:00
Drömmer du också om en egen skuta? Tanken på sjölivet verkar lockande för många, men som orutinerad är det ibland svårt att inse hur mycket arbete och pengar en ynka liten båt kräver, menar båtexperten Eje Wåhlstedt, författare till böckerna Köpa motorbåt och Köpa segelbåt.Nytt eller begagnat?
- Ibland frågar folk mig vad det är för fel på deras båt. Ganska ofta är svaret att det inte är något fel på båten, det är bara fel båt för dem. Ofta är den båt man drömt om inte den man behöver eller egentligen vill ha.Det finns många frågor att ställa sig när man väljer båt. Till exempel hur, var och hur ofta man ska använda den, och hur mycket tid och pengar man har. Kolla runt och var praktisk, men låt hjärtat vara med också, tipsar Eje Wåhlstedt. Kolla ut en eller två båtar som passar era behov och er budget och läs på ordentligt om de modellerna. Se över både begagnatmarknaden och nyförsäljningen.Anlita besiktningsman
- Om man köper begagnat måste man anlita en besiktningsman, annars är det omöjligt att veta vilka kostnader som tillkommer. En båt har så många beståndsdelar, och alla slits i olika takt, alltid är det något som behöver bytas ut.Det är också viktigt för begagnatköparen att upprätta ett ordentligt avtal med köparen. Men förutsatt att besiktningen och avtalet är i ordning behöver man inte oroa sig för att köpa från en privatperson. Däremot är det just nu bra läge att köpa en sprillans ny båt, menar Eje Wåhlstedt.- När det är ett dåligt ekonomiskt läge är det färre privatpersoner som säljer sina båtar, många behåller tills det lönar sig bättre. Men företagen måste ju sälja oavsett, vilket gör att priset är lägre på många båtar nu.Hyra i stället?
För den som är mer intresserad av att ha en skön båtsemester en eller två veckor om året än att fixa och dona med skutan året om kan det vara ett bra alternativ att hyra en båt för en kortare tid.- Att äga har ju sin charm, men det tar tid att ha båt. För många är det både billigare och bättre med en hyrbåt.Att hyra är också ett sätt för båtnybörjaren att prova sig fram, tycker Eje Wåhlstedt. Man får en känsla för hur roligt man tycker det är och vilken typ av båt som passar en.
Tips vid båtköpBörja med att fundera ut vad du eller familjen har för behov genom att fråga:Hur mycket ska vi använda båten? I vilka vatten? Hur ofta kommer vi att använda den? Hur många behöver få plats? Hur snabb behöver den vara? Hur mycket tid har vi lust att lägga?Ta hjälp av böcker och internet.Gör en budget för båtköpet, kostnader som är lätta att missa är till exempel försäkring och vinterplats.Se ut en eller två båtmodeller som verkar passa era behov och er budget - läs på.Bestäm om båten ska köpas ny eller begagnad.Om ni köper begagnat, anlita en besiktningsman och se till att ha ett ordentligt avtal med säljaren.Prisexempel:Att köpa en båt kan kosta alltifrån några tusenlappar till flera hundratusen. För
nybörjaren som vill ha en motorbåt med plats för familjen är det svårt att komma under 50.000 för en begagnad båt, runt 100.000 är rimligare. Det går att få särskilda båtlån. Kostnader som tillkommer är till exempel båtförsäkring, vinterplats och bryggplats på sommaren.En begagnad segelbåt i sämre skick kan kosta 10.000 kronor. Fina segelbåtar i gott skick kan kosta en halv miljon kronor - och mycket mer.Priset för att hyra båt varierar naturligtvis också mycket. Under högsäsong är det i princip alltid dyrare. Sajter som hyr ut båtar är bland andra rtc.se, hyrahyra.se och sailmarine.com.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om