Dags för namnbyte?

Att heta Svensson, Johansson eller något annat -sonnamn är kanske inte alltid så praktiskt. I samband med vigseln är det många som passar på att byta ut det gamla invanda mot något nytt fräscht.
Vare sig man är sugen på ett gammalt släktnamn eller intresserad av något nytt egenhändigt skapat, är Patent- och registreringsverket, PRV, första instansen att vända sig till.

Stockholm2006-03-16 06:30
Ditt eller mitt -efternamn ? det är ofta frågan inför ett giftermål. Men det finns även de som byter till ett efternamn som funnits i släkten. <br>Lagen säger att man kan ta vilket efternamn som helst på brudens eller brudgummens sida bara det funnits minst två generationer i rakt nedstigande led och använts på 1900-talet. <br>&nbsp;? Man kan till exempel ta mormors namn som ogift. Eller farfars mammas flicknamn. Det gäller även adliga namn. Och ingen i släkten kan hindra namnbytet, förklarar Mattias Benke på Patent- och registreringsverket. <br>Duger varken hans eller hennes eller tidigare släktnamn kan man komponera själv. 2004 fick PRV in 1.290 ansökningar om nybildade efternamn. På verkets hemsida www.prv.se finns förslag på nya namn och de regler som gäller för nybildade namn. <br>&nbsp;? Vanligaste orsaken till att ett namn inte godkänns är att det redan finns som efternamn eller att det lätt går att förväxla med ett namn som någon annan bär eller har rätt att bära, berättar Mattias Benke.<br>Uttalet räknas<br>Det får heller inte vara likt ett varumärke eller firmanamn, vara namnet på en film eller ett litterärt verk och man får heller inte kalla sig samma som en stad. <br>&nbsp;? Det hjälper inte att trixa med stavningen, säger Mattias Benke. Det är uttalet som räknas ? så Söderköping med Z fungerar till exempel inte.<br>I Sverige finns det många små församlingar med lockande namn ? de får man inte heller ta.<br>&nbsp;? Men ser man en liten gul vägskylt i ödebygden så kan det fungera.<br>Viktigt är också att namnet är i ett ord. Man kan alltså inte lägga till prefix som von, af eller de. Tips: Det räcker om ena parten ansöker om namnbyte på PRV. Efter vigseln registrerar maken eller makan efternamnet på Skattemyndigheten. På så sätt behöver man bara betala en avgift.<br>Marie Corneliusson/<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om