Bristande skydd för barn vid näthandel

Det strider inte mot lagen eller god sed att barn ingår avtal på nätet utan föräldrarnas samtycke. Det tycker Marknadsdomstolen i en ny dom som nu kritiseras av Konsumentombudsmannen.

Stockholm2013-06-20 10:33

-Domen innebär att tveksamma affärsmetoder prioriteras på bekostnad av barns och föräldrars trygghet. Skyddet för barn och föräldrar fungerar uppenbarligen inte, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson i en kommentar till domen i Marknadsdomstolen, MD.

Målet handlar om vilket ansvar företaget Selako har att kontrollera föräldrarnas samtycke till barnens köp. Selako driver webbsajten "Habbo", ett virituellt hotell där barn leker med varandra och kan köpa tilläggstjänster via telefon och kort.

Konsumentombudsmannen kritiserar att föräldrarna inte får en rimlig chans att godkänna barnens köp. De är också kritiska till det fyrasidiga avtalet och menar att det är för komplicerat för barn att förstå. Marknadsdomstolen medger att avtalet är komplicerat men anser inte att det bryter mot god sed och att det saknar betydelse att Selako inte kontrollerar att föräldrarna godkänner köpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om