Bäst före kan vara lika bra efter
Vi svenskar slänger hundra kilo fullt ätlig mat var om året och till stor del beror det på att vi litar blint på datummärkningen. Genom att i stället lukta och smaka sig till hur det står till med maten kan man hjälpa både miljön och plånboken.
DATUM INTE ALLT. De flesta livsmedel håller ofta längre än bäst-före-datumet. Mycket slängs trots att det fortfarande är fräscht.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
Så länge man förvarar sina livsmedel på rätt sätt håller alltså de allra flesta produkter längre än bäst före-datumet på förpackningen.- Kylskåp är en utmärkt uppfinning som håller bakterierna borta. Men det är viktigt att man har minst åtta grader kallt i kylen, gärna kallare, ner mot fyra-fem grader är bra för de flesta varor, säger Mats Lindblad.De få bakterier som ändå kan växa i kylen känner man tydligt när man luktar på varan. Sen kan ju kylvarorna mögla också, men det är oftast lätt att se och då ska man förstås slänga dem direkt. Kyld mat som blivit dålig har alltså oftast synligt mögel eller luktar illa, undantagen är få och ovanliga.Gravida ska vara försiktiga
- I de allra flesta fall kan man lita på sitt lukt- och smaksinne. Men det finns ju de som behöver vara extra försiktiga, bakterien listeria som kan ge fosterskador är väldigt ovanlig, men den växer utan att det märks. Så gravida bör hålla sig till datummärkningen för säkerhets skull, säger Mats Lindblad.Men det finns ett antal livsmedel där datummärkningen är till för att följas. Det är de extra känsliga varorna som är märkta med sista förbrukningsdag. Det gäller bland annat rå fågel, rå korv, en del färsk fisk och malet kött.- Köttfärs har till exempel mycket yta som bakterier kan växa på, och det är viktigt att som konsument antingen äta det före sista förbrukningsdag eller frysa in det, säger Mats LindbladI frysen är det som att stanna tiden ur bakteriesynpunkt, så länge det är minusgrader växer inga bakterier. Det enda som händer är att det kan bli smakförändringar, speciellt fet mat kan ta åt sig smak i frysen.Varor som ska förvaras i skafferiet har ofta bäst före-datum som ligger väldigt långt fram i tiden, och enligt Mats Lindblad går de ofta att konsumera mycket längre än så, bara förpackningen är obruten.
Bli bättre på hållbarhetLita på ditt sunda förnuft
och dina sinnen, lukta och smaka på en vara för att avgöra om den fortfarande går att äta.Låt inte kylvaror stå ute några längre stunder. Att ha mjölken på bordet under måltiden påverkar inte hållbarheten nämnvärt, men se till att inte lämna den ute i flera timmar.Mät temperaturen i ditt kylskåp, du behöver ha högst åtta grader för att kylvarorna ska hålla. Vissa varor behöver lägre temperaturer, så ha gärna ner mot fyra, fem grader i en del av kylen.Utnyttja frysen så mycket som möjligt, de flesta varor klarar sig väldigt länge där.Handla inte hem mer än du äter upp, mycket av svinnet kommer av att vi köper på oss för stora lass av till exempel grönsaker och frukt som sedan måste slängas.Förvara rätt grönsak på
rätt plats, rotfrukter mår till exempel bra av att ligga i
kylen, medan bland annat
banan och avokado ska
ligga i det fria.Ta vara på resterna, matlåda är bra för både plånboken och miljön.
och dina sinnen, lukta och smaka på en vara för att avgöra om den fortfarande går att äta.Låt inte kylvaror stå ute några längre stunder. Att ha mjölken på bordet under måltiden påverkar inte hållbarheten nämnvärt, men se till att inte lämna den ute i flera timmar.Mät temperaturen i ditt kylskåp, du behöver ha högst åtta grader för att kylvarorna ska hålla. Vissa varor behöver lägre temperaturer, så ha gärna ner mot fyra, fem grader i en del av kylen.Utnyttja frysen så mycket som möjligt, de flesta varor klarar sig väldigt länge där.Handla inte hem mer än du äter upp, mycket av svinnet kommer av att vi köper på oss för stora lass av till exempel grönsaker och frukt som sedan måste slängas.Förvara rätt grönsak på
rätt plats, rotfrukter mår till exempel bra av att ligga i
kylen, medan bland annat
banan och avokado ska
ligga i det fria.Ta vara på resterna, matlåda är bra för både plånboken och miljön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!