Adam och Eva må ha varit vårt första kärlekspar men i dag kan Adam också leva med Isak och Eva med Judith. Och Adam kan dessutom också ha en kärleksrelation till Judith med Evas goda minne.
Det sistnämnda kallas en polyrelation, alltså en relation till fler än en person.
En polyrelation kan vara polyamorös eller polysexuell, vilket betyder att den antingen har kärlek eller sex som sin största drivkraft.
- Det finns människor som kan älska flera samtidigt och som vågar prova alternativa sätt att leva. Det är människor som precis som alla andra förtjänar respekt för sina livsval, säger Maria Bergström på RFSU. Förutom att arbeta på RFSU skriver hon regelbundet i tidningen Metro och har under våren medverkat som sexexpert i Lustgården på TV3.
Få respekt
Våra sätt att leva tillsammans förändras hela tiden. Alla generationer, inte bara dagens, har tagit små steg i en annan riktning än sin föräldrageneration. Det "normala" är med andra ord under ständig förvandlig, även om det tar tid.
Många barn växer i dag upp i olika sorters familjebildningar, kanske med föräldrar av samma kön, hel-, halv- och styvsyskon.
Och även mor- och farföräldrar kan finnas i flera uppsättningar på grund av skilsmässor och omgiften.
- Det är viktigt att vi pratar högt om olika sätt att leva. Det gör att fler kan fundera över möjligheten att leva på ett annat sätt. Men trots att samhället har förändrats är det fortfarande bara två personer som kan vara vårdnadshavare, gifta sig eller vara sambor, säger Maria Bergström.
De som väljer att leva annorlunda än flertalet, möts ofta av misstänksamhet. Fördomarna är många. I fallet med polyrelationer handlar invändningarna ofta om mannens roll i relationen och om svartsjukan som anses vara en större risk när fler än två finns med i relationsbilden.
- En polyrelation har självklart ingenting med harem att göra, säger Maria Bergström, tvärtom handlar det om genomtänkta, aktiva beslut av alla inblandade. Och rädslan för att bli lämnad och bortvald, kan finnas i alla relationer.
Att våga ta ställning
En polyrelation, eller andra relationer där man inte går in i en given mall, kan göra att man tvingas till reflektion och eftertanke på ett annat sätt än i en vanlig heterosexuell relation, tror Maria Bergström. Man tvingas ställa sig själv frågor om hur jag vill leva mitt liv, hur jag ser på relationer och vad trohet/otrohet är för mig.
Och genom att våga ställa de riktigt stora frågorna och ta ställning till dem kan relationen fördjupas och självkännedomen öka.
Maria Bergström saknar ibland att det är svårt att nå ut med det vanliga, med vardagssexualiteten. Media lägger hellre fokus på det som sticker ut och kittlar litet ...
Men oavsett det är inte det tvåsamma, livslånga, heterosexuella äktenskapet dominerande i dag, trots att vi lever som om det vore så.
- Det finns fortfarande de som upplever skilsmässor som ett misslyckande och de kan därför fara illa av att de stannar i en dålig relation alltför länge, säger Maria Bergström.
Det är tyvärr också vanligt att en avslutad relation ses som ett misslyckade, vilket det ju inte behöver vara. Man kan ha varit helt rätt för varandra de tio år man hade tillsammans.