Åklagaren om Luleåpojken: "Vidrigt agerande av nätverken"

16-årige Luleåpojken är en i raden av unga som åtalas för inblandning i mordplaner i gängmiljön i södra Sverige – trots att många saknar tidigare koppling till nätverken. "Vidrigt agerande av uppdragsgivarna", säger åklagare Carl Mellberg som väckte åtalet.

Åklagare Carl Mellberg i Stockholm menar att det dödliga gängvåldet har normaliserats via sociala medier och i musikvärlden. "Pumpas du dagligen med klipp och historier om att skjuta eller spränga någon kan det göra dåliga saker med ungas hjärnor", säger åklagaren.

Åklagare Carl Mellberg i Stockholm menar att det dödliga gängvåldet har normaliserats via sociala medier och i musikvärlden. "Pumpas du dagligen med klipp och historier om att skjuta eller spränga någon kan det göra dåliga saker med ungas hjärnor", säger åklagaren.

Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm2024-09-12 05:00

Nyheten i korthet

  • En 16-årig pojke från Luleå står åtalad för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott, vilket visar hur kriminella nätverk utnyttjar unga, ibland ostraffade personer för att utföra brott.
  • Åklagaren menar att denna rekrytering av unga till brottslighet är ett "vidrigt agerande" och pekar på ett samhälleligt misslyckande att styra ungdomar på rätt väg.
  • Rättegången visar en ökande trend av ungdomar som åtalas för allvarliga brott, med 130 åtal mot 15-17-åringar för inblandning i mord eller mordplaner under 2023.

Under måndag och tisdag hölls rättegången mot den 16-årige pojke från Luleå som greps med en skarpladdad pistol i våras och därefter misstänktes vara indragen i en pågående gängkonflikt i en av Stockholms södra förorter (se annan artikel).

Han står åtalad för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott och är ännu ett exempel på hur kriminella nätverk söderöver lockar unga, ibland helt ostraffade personer via krypterade chattar som Signal för att utföra dödliga dåd och sprängningar. 

undefined
Av chattsamtalen i Signal framgår hur pojken från Luleå bad signaturen ”GuerraDeMuerta" om instruktioner kring hur han skulle göra efter det utförda morduppdraget. ”GuerraDeMuerta" är känd hos Stockholmspolisen i flera utredningar rörande mord och grova vapenbrott.

Bara under 2023 väcktes 130 åtal mot personer i åldern 15-17 år för inblandning i mord, mordförsök eller mordplaner – en tredubbling jämfört med året innan – och utvecklingen fortsätter eskalera i år.

Och precis som många andra var Luleåpojken på rymmen från ett HVB-hem när han drogs in i den grova kriminaliteten.

– Ett vidrigt agerande från uppdragsgivarnas sida som på ett otroligt cyniskt sätt utnyttjar och ”groomar” yngre i en sårbar situation, säger kammaråklagare Carl Mellberg som väckte åtalet mot honom och ytterligare en pojke i samma ålder. 

Vem Luleåpojken skulle mörda kunde inte polis och åklagare klarlägga, inte heller hur han initialt hade hamnat i klorna på Stockholmsnätverket.    

undefined
Åklagare Carl Mellberg i Stockholm menar att det dödliga gängvåldet har normaliserats via sociala medier och i musikvärlden. "Pumpas du dagligen med klipp och historier om att skjuta eller spränga någon kan det göra dåliga saker med ungas hjärnor", säger åklagaren.

Åklagaren ser samtidigt olika faktorer till att nätverken i allt högre utsträckning placerar unga från helt andra delar av landet i rena mordkommandon, inte minst för att kopplingarna till anstiftarna blir mer svåröverblickbara men också för att det är billigt att låta oprövade utföra uppdragen. 

Men rekryteringen innebär också risker för nätverken.

– Vår lagföring i dessa ärenden har ökat rejält de senaste åren, delvis för att polis och åklagare har blivit duktigare men också för att utförarna är så pass unga att de kan sakna tillräckliga strategier för uppdragen, eller hur man ska agera efteråt.

Vilka summor som finns att tjäna är inte alltid kända, allt mellan 150 000-300 000 kronor har tidigare rapporterats kring den här typen av morduppdrag.

Åklagaren menar dock att många blir blåsta på belöningen efteråt. 

– Det finns otaliga exempel på att det lovas guld och gröna skogar men när uppdraget väl är utfört visar det sig handla om betydligt lägre belopp, säger Carl Mellberg.

undefined
"Älskar dig jätte jätte mycke". Timmarna innan den 16-årige Luleåpojken greps, misstänkt för förberedelse till mord, messade han med sin mor i Norrbotten.

Han tror också att glorifieringen av gängrelaterad kultur på senare år har inneburit en normalisering även av det dödliga våldet.

– Pumpas du dagligen i sociala medier och i musiken om gängkultur och att skjuta eller spränga någon kan det göra dåliga saker med ungas hjärnor. Ungdomar har alltid saknat konsekvenstänk men då det tidigare kunde gälla butiksstölder eller misshandel sker brottsdebuten med långt mer allvarliga brott numera.

Åklagaren ser även stora brister hos vuxenvärlden och myndigheterna.

– Uppenbarligen har vi inte lyckats att få ungdomarna på rätt köl, inte ens de som har varit föremål för sociala insatser. Ett samhälleligt misslyckande, säger Carl Mellberg.

Själva förhandlingen rörande Luleåpojken leddes av åklagarkollegan Cecilia Holmbom, som pekade på de försvårande omständigheterna i ärendet, som att brotten skedde i en organiserad form och föregicks av särskild planering.

– Synnerligen försvårande omständigheter var att brottet innebar ett allvarligt angrepp på någons liv, hälsa och trygghet – innefattande användning av skjutvapen på allmän plats. 

undefined
"Uppenbarligen har vi inte lyckats att få ungdomarna på rätt köl, inte ens de som har varit föremål för sociala insatser. Ett samhälleligt misslyckande", säger åklagare Carl Mellberg som har väckt åtal rörande den 16-årige pojken från Luleå.

Ett alternativyrkande gjordes också, rörande förberedelse till grovt olaga hot.

– Det finns ingen namngiven måltavla, eller bevisning kring var gärningen skulle ske. Vi får se vad tingsrätten säger, säger Holmbom. 

Samtidigt menar åklagarna att en sammanvägd bedömning av bevisen bör räcka för förberedelse till mord. 

– Han agerade i en nätverkskontext och greps med ett skjutklart, uppmantlat vapen, så det hade räckt med att trycka av för honom. 

Själv var 16-åringen från Luleå fåordig i rättssalen. 

– Han förnekar brott och har en annan uppfattning, huruvida vapnet var skarpt eller en luftpistol. I övrigt har han inte velat lämna några kommentarer. 

Gällande påföljden konstaterar åklagaren att straffvärdet för förberedelse till mord och grovt vapenbrott ligger på cirka nio års fängelse för en vuxen men att en reducering måste ske på grund av pojkens ålder.

– Det är inte fråga om någon tidigare villkorlig frigivning heller, så därför yrkade jag på ett år och sex månaders fängelse, säger Cecilia Holmbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!