Ottars passion - en svensk upplysningmodell
Från pessar i ladugården till kåthetssnack med tonåringar. I 75 år har Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, hjälpt svenskarna med deras sexfrågor. Allt började på 30-talet med det brinnande engagemanget hos vår främsta sexapostel, Elise Ottesen-Jensen.
OTTAR. RFSU bildades av den legendariska Elise Ottesen-Jensen som uträttade stordåd för folkhälsan.
Foto: SCANPIX/Gunnar Lantz
- Folk från hela landet skev brev till Rådgivningsbyrån, de hade stort förtroende för RFSU. Det var vanliga människor ur arbetarklassen - grovarbetarhustrur och murare, berättar förbundsordförande Lena Lennerhed och bläddrar fram sitt favoritbrev, skrivet 1937: "Jag är 51 år finns det bot?"
- Det är allt som står, mannen som skrev kunde inte ens formulera sitt problem! RFSU gissade att det handlade om impotens, och bad honom höra av sig med lite fler uppgifter, säger Lena Lennerhed.
Pessar åt bondfruarna
Vi träffas på RFSU:s kansli, högt upp i ett modernt hus på Medborgarplatsen i Stockholm. Några våningar längre ner ligger RFSU-kliniken, med rådgivning, provtagning och behandling av könssjukdomar. Men historien om RFSU börjar långt härifrån. De första klinikerna fanns i lador, vedbodar och dragiga uthus på den svenska landsbygden. RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, reste på 1930-talet runt och föreläste om preventivmedel, och passade på att prova ut pessar åt bondfruarna, samtidigt som hon gav dem råd och hjälp med deras funderingar kring sex.
- Pessaret var viktigt eftersom det gav kvinnan makt att bestämma själv, hon var inte beroende av ifall mannen ville använda preventivmedel, säger Lena Lennerhed.
Ottar hade en vision när hon tillsammans med några läkare grundade RFSU den 30 mars 1933: "Jag drömmer om en dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor är jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet".
Sperma byttes mot aborter
Tillgången på preventivmedel och sexupplysning var redan från början viktiga frågor för RFSU, men också möjligheten till abort. Många kvinnor hörde av sig till Rådgivningsbyrån och ville ha hjälp med att få abort, och Ottar gjorde vad hon kunde, trots att aborter inte var tillåtna. I början på 1940-talet ordnade hon till exempel ett samarbete med en societetsläkare vars överklasspatienter var barnlösa. Ottar skickade dit en manlig vän som försåg läkaren med sperma så att han kunde inseminera sina patienter. I utbyte mot det gjorde läkaren säkra aborter på de arbetarklasskvinnor som Ottar ville hjälpa.
- Det här är ett lysande exempel på vilken fena Ottesen-Jensen var på att fixa och trixa så att alla fick vad de ville ha. Läkaren fick sin sperma och kvinnorna fick sina aborter, alla var nöjda, säger Lena Lennerhed.
Inget prat om orgasmer
Sexualundervisningen i skolorna har alltid varit en av RFSU:s hjärtefrågor. Man drev tidigt linjen att det var viktigt med öppenhet i undervisningen, och fick från början mothugg från många håll. Men även RFSU hade gränser för vad man fick säga till ungdomen.
- Man tyckte att man var totalt öppen eftersom man nämnde att penis förs in i slidan vid ett samlag. Det var många som inte ens ville säga det. Men det var inte tal om att man skulle prata om till exempel orgasmer eller kåthet, säger Lena Lennerhed.
I dag jobbar RFSU:s skolinformatörer med högstadie- och gymnasieungdomar, och pratar både om orgasmer och kåthet, homosexualitet och onani.
- En del tycker nog att vi har en för liberal syn på sex: "Är det inte bättre om ungdomar avstår?" Men vi tycker att det bästa är att ge ungdomar kunskap, så att de kan handskas med sexualiteten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!