Lyssna på de fattiga barnen
En glass och ett inträde till museet eller äventyrsbadet. Självklarheter för många av Sveriges barn - inte minst under sommarlovet. Men inte för alla. Nästan 13 procent av Sveriges barn lever i fattigdom.
INTE MED. Vart femte barn i Sverige lever i fattigdom.
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Han tycker att det är dags att våra förtroendevalda börjar fokusera på barnen. - Politikerna har ett ansvar för alla barn i livets lotteri. Barnens situation är helt klart en politisk fråga, men det är dåligt med barnperspektiv i regeringens budget. Man borde kunna titta på skattelättnader för den här utsatta gruppen i samhället. Kalle Elofsson är kritisk till avgifter i skolan, till exempel för skolresor, böcker, musikskola eller till simhallen. Vad skolorna tar ut för avgifter beror mycket på var man bor. - För de flesta människor är inte en utgift på 50 kronor ett problem, men för de här familjerna är det det, konstaterar Kalle Elofsson, som tycker att föräldrar som inte har råd att betala för skolaktiviteter som kostar extra inte ska tveka att prata direkt med skolans rektor. - Man ska dessutom ha i åtanke att de här föräldrarna alltid drar ned på sig själva i första hand - det sista man vill är att behöva neka sina barn något som andra barn får göra. Agera lokalt
Kalle Elofsson uppmanar landets kommunpolitiker och stadsdelspolitiker att fundera på vad de kan göra på hemmaplan för de barn som inte har råd att göra det som kompisarna gör på sommarlovet. Just i ledighetstider blir det extra tydligt vem som har och inte har. - Hur kan man erbjuda dessa barn meningsfullhet? Det tycker jag att de styrande ska fråga sig, säger Kalle Elofsson. Hans råd till familjer som inte har råd är att vända sig direkt till de lokala politikerna - de som styr där man bor. - De har ett ansvar för alla barn!
Fakta/barnfattigdom
Vartannat barn i familjer med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund lever under fattigdomsgränsen.
Av Sveriges knappt två miljoner barn lever 12,6 procent i fattigdom, det innebär att 242.000 barn lever i ekonomisk utsatthet. Under åren 2002-2005 har barnfattigdomen i Sverige stabiliserats på en jämn nivå. Samtidigt ökar skillnaderna mellan olika grupper och mellan olika delar av landet. Rädda Barnenkräver att skolan görs helt fri från avgifter och uppmanar regeringen att ändra skollagen och Sveriges kommuner att redan nu fatta principbeslut i frågan för att minska fattiga barns utsatthet och utanförskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!