Trafikfrågor lågt prioriterade i skolorna

Vilken trafikundervisning eleverna får i grundskolan beror på hur personligt engagerade rektorerna är. Kommunerna saknar nämligen riktlinjer för trafikundervisningen.

Stockholm, Motor&trafik2008-02-15 01:45
Det går inte så bra för nollvisionen. Antalet döda och svårt skakade i trafiken sjunker inte som politikerna hoppats. Som vanligt är ungdomar överrepresenterade i olycksstatistiken. Därför kan man tycka att trafikundervisningen i skolorna skulle vara prioriterad, särskilt i högstadiet. Det är den inte. En ny undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, visar tvärt om att ju äldre grundskoleeleverna blir, desto mindre trafikundervisning får de. -Vi ser allvarligt på det här. Det borde finnas tydligare regler och anvisningar för hur trafiksäkerhetsfrågorna kommer in i undervisningen, säger Susanne Gustafsson, analytiker på NTF. Undersökningen omfattar 56 skolor i 15 kommuner spridda på åtta län. Även om långt ifrån alla skolor var dåliga på trafikundervisning, saknade samtliga kommuner riktlinjer för undervisningen. NTF tycker att läget är så allvarligt att man valt att uppvakta utbildningsdepartementet. -Vi har lyssnat till kritiken och frågan kommer att tas upp i den utredning som skolverket ska göra på vårt uppdrag senare i år, säger Anna Neuman, pressekreterare på departementet. -Men redan i dag står det i reglerna att trafikkunskapen ska finnas med i skolans arbete och ingå som en del i andra ämnen. Så strängt taget ska rektorerna se till att det fungerar, men det är möjligt att vi måste ändra hur det står skrivet. Kanske måste reglerna skärpas. En sådan förändring kan tidigast ske till 2010, fortsätter hon. Enligt NTF är trafikundervisningen i skolan en demokratifråga. Om inte alla får tillgång till ungefär samma kunskaper om säkerhet i trafiken ökar risken att redan utsatta och svaga ska råka illa ut. -Har man föräldrar som är engagerade fungerar det säkert bra, men i vissa fall kanske inte ens föräldrarna kan särskilt mycket om trafiksäkerhet, säger Susanne Gustafsson. Hon är också bekymrad över de äldre eleverna. NTF:s undersökning visade nämligen att skolans trafikundervisning främst är koncentrerad till lågstadiet. -Men det vore väl klokt om trafiksäkerhet ingick som en naturlig del även i högstadiet. Då är det inte många år kvar tills de börjar ta körkort och vi vet ju att unga personer som nyligen tagit körkort är en högriskgrupp.
NTF undersökte trafikundervisningen på 56 skolor i 15 kommuner i 8 län. 4 av 10 rektorer tyckte att trafikundervisningen fungerade bra eller ganska bra, men lika många tyckte varken att den var bra eller dålig. En fjärdedel av rektorerna ansåg att trafik var lågt prioriterad jämfört med andra temaämnen som droger, alkohol och mobbing. Mer än hälften av rektorerna anser att det finns engagemang för trafikundervisning på skolorna. 3 av 10 tycker att polisen visar ett bristande intresse för information på skolorna. 1 av 10 tyckte att det är för lite engagemang från NTF och kommunen. Ingen av de undersökta kommunerna hade några riktlinjer för hur många lektionstimmar som ska läggas på trafikundervisning. Kommunerna som ingick i undersökningen var: Halmstad, Hässleholm, Malmö, Värmdö, Enköping, Uppsala, Årjäng, Vindeln, Umeå, Vara, Skövde, Tranemo, Vänersborg, Vadstena, Åtvidaberg, Källa: NTF, www.ntf.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om