Många cykelolyckor vid skolstart
Ungefär hundra personer skadas dagligen i cykelolyckor, de allra flesta i singelolyckor. Cykelhjälmen är bästa skyddet, men hur många som använder hjälm skiljer stort mellan olika orter. Sämst är man på att använda hjälm i Skåne, bäst i Stockholm.
HJÄLM PÅ. 65 procent av barnen i låg- och mellanstadiet använder cykelhjälm.
Foto: Hasse Holmberg
Många skolbarn råkar ut för cykelolyckor i samband med skolstarten, vilket märks på landets akutmottagningar. På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm har man kontrollerat könsfördelningen på cykelskadade barn under skolstartsveckorna mellan 2005 och 2007. Man fann att ungefär åtta av tio skadade barn var pojkar. Enligt Astrid Lindgrens barnsjukhus ökar riskerna för skador från 10 års ålder, vilket antagligen beror på att barnen börjar cykla till skolan då. Den mest olycksdrabbade åldersgruppen är mellan 12 och 14 år. Vilket tyvärr också är den ålder då många av barnen slutar använda hjälmen. Betydligt märkligare är statistiken över hjälmanvändningen i olika delar av landet. Skillnaderna är nämligen dramatiska mellan hur många cykelhjälmar man ser på cyklister i exempelvis Malmö och Stockholm. På bara en av tio vuxna i Malmö mot sju av tio i huvudstaden. Än mer alarmerande är att skillnaderna är nästan lika stora bland barn: Sju av tio i Stockholm, tre av tio i Malmö. Snygg hjälm
Men det behöver inte vara långt mellan städerna för att man ska se skillnad. I Östergötland har ungefär sju av tio skolbarn hjälm i Linköping, medan bara fyra av tio har det i Norrköping som ligger fyra mil bort. Finns det några bra tips för hur man ska få barnen att använda hjälm
i trafiken? - Först och främst ska man säga till dem, vad vuxna säger får effekt även på tonåringar. Sedan ska man se till att barnen har en cykelhjälm som både sitter bra och som de tycker är snygg. Det är värt några hundralappar extra för en hjälm om det ökar chanserna att den används, säger Katarina Bokström.
Cykelolyckor
Varje år skadas minst 30.000 cyklister i trafiken. Det är omkring 100 varje dag.
Hälften av alla cyklister som omkommer i trafiken är över 64 år. Mer än hälften av de cyklister som omkommer skulle ha överlevt om de använt hjälm. Tät trafik, stress, vårdslösa medtrafikanter, halka och lösgrus är vanliga orsaker till cykelolyckor. En cykelhjälm har en livslängd på cirka tio år, om den inte utsätts för en kraftig stöt - då ska den bytas ut direkt. De använder cykelhjälm 65 procent av alla barn i låg- och mellanstadieåldern använder cykelhjälm. Fler flickor än pojkar i den åldersgruppen använder hjälm. 20 procent av alla högstadiebarn använder cykelhjälm, men här är det fler pojkar än flickor som använder hjälmen. 22 procent av alla vuxna som cyklar till och från jobbet använder cykelhjälm. Män och kvinnor använder hjälm lika mycket. Ungefär 27 procent av alla cyklister har cykelhjälm. 1988 var siffran ungefär 4 procent. En stor höjning skedde 2005 då de blev lag på att barn under 15 måste använda hjälm. Stora variationer i landet Hur vanligt det är med cykelhjälm varierar kraftigt mellan olika delar av landet. Medan sju av tio grundskolebarn använder cykelhjälm i Stockholm och Göteborg har bara tre av tio barn det i Malmö. Sju av tio vuxna cyklister på cykelstråk i Stockholm har hjälm. I Malmö är det en av tio. Det skiljer mycket mellan mellanstora städer också. 33 procent av de vuxna har cykelhjälm i Sundsvall, bara 10 procent i Gävle. I Linköping har 67 procent av skolbarnen cykelhjälm, i Norrköping fyra mil bort har bara 42 procent det.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!