Varning för skolbarn

Nu finns för första gången ett billigt och automatiskt system som varnar bilister för att skolbarn finns vid vägen. Systemet använder radioteknik för att upptäcka barnen och bilister i realtid.

Foto:

Stockholm, motor & trafik2007-10-12 01:45
Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI, har under flera år gjort studier kring barnens färd till och från skolan. Det är bland annat resultaten av dessa studier och tester som ligger till grund för ett helt nytt och automatiskt säkerhetssystem för barn. Systemet har utvecklats av teknikföretaget Amparo Solutions i Göteborg och består av ett litet radionät med en basstation och små sändare som barnen bär med sig. Basstationen placeras vid en busshållplats och tar automatiskt emot signaler från barnens sändare när de kommer inom ett visst avstånd från hållplatsen. Avancerad teknik
I samma stund som signalen från ett barn märks, börjar gula lampor blinka på en befintlig skylt vid hållplatsen. När barnet är borta ur området släcks lamporna. - Kärnan i systemet är att det fungerar i realtid, alltså bara när det händer. Är inget barn i närheten händer ingenting, men så snart barnet närmar sig börjar lamporna blinka. På så sätt får man bilisterna att ta varningen på allvar och reagera snabbt, säger Henrik Linell på Amparo Solutions. Tester med Amparos system, som kallas See me, visade att hastigheten på en 70-väg i Marks kommun i genomsnitt sjönk med 13 km i timmen. Bakom lösningen finns avancerad teknik som anpassats för ändamålet. - För att det ska fungera måste det vara enkelt och billigt. Det går inte att bygga bort alla faror kring skolskjutsarna, det blir för dyrt. Den här lösningen hyrs ut av Amparo Solutions och kostar högst 15.000 kronor per år för en busshållplats. Och det behövs i princip inget underhåll över huvud taget. Då pratar vi om en prisnivå som kommunerna har råd med. See Me utvecklades i våras men finns redan i Hagfors, Eslöv, Örnsköldsvik och Danderyd. Fler kommuner är på gång.

Så fungerar See me

En basstation utrustad med varningslampor sätts upp vid busshållplatsen. Den drivs med solceller som laddas på sommaren och räcker hela vintern.

Barnet får en liten radiosändare som kan läggas i ryggsäcken eller bäras i fickan. Sändarens batterier räcker i över ett år. Basstationen känner av när barnet kommer inom räckhåll. Avståndet som krävs för att basstationer ska känna av barnet kan anpassas beroende på trafikförhållanden. Basstationen aktiverar automatiskt de blinkande varningslamporna som sitter ovanpå en skylt som redan finns på platsen. Systemet reagerar bara när ett barn rör sig på platsen. Det är svårt att fuska med systemet. Basstationen slutar reagera på en sändare som inte rör sig på sex minuter eller om den finns inom stationens räckvidd längre än en halvtimma i streck.Varje år skadas eller dör 45 barn i trafiken. Statistiken kring hur många barn som skadas eller dör i samband med skolskjuts är dålig eftersom man inte kan se i en polisrapport om olyckan skett just då. VTI-forskaren Anna Anund har därför studerat alla trafikolyckor med barn inblandande mellan 1994 och 2001. Hon fann att: 32 olyckor i samband med skolskjuts skedde varje år. 45 barn mellan 6 och 16 år skadades eller dödades vid dessa olyckor varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om