Tystare däck - ett lyft för folkhälsan

Vägtrafiken står för 80 procent av allt trafikbuller. Bullret inte bara stör, det ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. nnn - Snabbaste vägen till mindre buller vore att däcktillverkarna satsade på tysta däck. Tekniken finns redan, säger Mikael Öhgren på VTI.

Stockholm, motor & trafik2007-02-23 06:00
Alla människor påverkas av buller. För mycket buller gör att vi sover sämre. Vila, avkoppling och även samtal försvåras. Bullret kan också ge stressymptom och upphov till hjärt- och kärlsjukdomar. Vid 55 dB ser man stresseffekter, vid 65 dB kommer sjukdomarna.
Det här är kända fakta och så väl världshälsoorganisationen WHO som svenska riksdagen har slagit fast riktvärden som inte får överstigas. Ändå gör de ofta det.
Enligt Statens Institut för Kommunikationsanalys, SIKA, är den sammanlagda samhällsekonomiska kostnaden för buller mellan fem och tio miljarder om året.

Samhällsekonomisk effekt
Mikael Öhgren jämför med övervikt:
- För individen betyder det inte så mycket om man går ner ett kilo, men skulle alla som är det minsta överviktiga i Sverige gå ner ett kilo så skulle den samhällsekonomiska effekten bli mycket stor. Det vore bättre för landet än om de hundra mest överviktiga bantade ner sig till normalvikt.
Mikael Öhgren tror att buller blir nästa miljöaspekt av trafiken som kommer i fokus. Det finns till exempel projekt med tyst vägbeläggning. Skanska har en teknik för tystare asfalt och försök har även gjorts med beläggning av betong.

Tidskrävande metod
Med bullerplank och andra bullerdämpande åtgärder kan man också åstadkomma sänkningar. Mikael Öhgren tycker det är bra, men att det är en för kostsam och tidskrävande metod.
- Det som skulle ge snabbast resultat vore om våra bilar fick tystare däck. Tekniken finns redan. Det skulle ge tydliga effekter på trafikbullret.
Bullret från däck och vägbana dominerar över motorbullret vid hastigheter över 50 km i timmen. Ju tyngre fordonet är och ju bredare däcken är, desto mer bullrar det. Trenden med stadsjeepar och breda däck är alltså inte bra med tanke på folkhälsan.

Tror på en marknad
- Jag tycker inte att däcktillverkarna satsar tillräckligt mycket på det här. Precis som de har utvecklat miljöanpassade däck borde de ta initiativ till att ta fram och tillverka lågbullrande däck.
- Att minska bullret med 10 dB är fullt möjligt, kanske även 20 dB i framtiden.
Mikael Öhgren är övertygad om att marknaden för dessa lite dyrare däck finns.
- Ju mer medvetna alla blir om bullrets betydelse, desto mer motiverade att köra med lågbullrande däck kommer vi att bli. Precis som det finns en marknad för miljöbilar finns det säkert en för de här däcken.

Växande transportsektor
Men det finns också andra faktorer som gör att bullret ökar. Först och främst ökar trafiken.
Dessutom ökar antalet godstransporter, vilket får stor effekt på bullret. Tunga fordon står för mellan fem och tio procent av trafiken, men för 40 procent av bullret.
Allt fler flyttar till tätorter, som dessutom blir mer utspridda vilket i sin tur gör att folk kör mer bil.
Till samma utveckling bidrar även stormarknader i städernas ytterkant och längre pendlingsavstånd.
fakta Vad är buller?
Buller definieras som oönskat ljud och mäts i decibel, dB. Decibel mäts i en så kallad logaritmisk skala, det innebär att ljudtrycket blir tio gånger starkare när det ökar med 10 dB. 50 dB innebär ett ljudtryck på 100.000, men 60 dB innebär tio gånger högre tryck, alltså 1.000.000.
140 dB är smärtgränsen och ett startande jetplan bullrar 145 dB. En motorsåg bullrar i 105 dB, ett disco i ungefär 110 dB.
Vid 65 dB måste man tala ohälsosamt högt för att talet ska uppfattas, barns förmåga att lära sig försämras och det är risk för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar vid långvarig exponering.
Enligt WHO blir upp till var fjärde människa mycket störd vid ett buller på 55 dB. Däremot är 50 dB normal samtalston.
Ska man sova gott med fönster på glänt får ljudet inte överstiga 30dB. Löv susar i 10 dB.
Källa: WHO och Lerumsstudien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om