Släktforska om din bil

Funderar du på vad som hände med din ungdoms första bil eller vilken historia din nuvarande bil bär på? Det går att släktforska om bilar och särskilt enkelt blir det om frågorna gäller årtal efter 1972.- Oväntat många är intresserade, säger Urban Höglund på Fordonsarkivet i Ramsele.

VETA MER. Är du nyfiken på vad din varit med om? Vilka som ägt den och var ägarna bott? På Fordonsarkivet i Ramselse finns de flesta svaren.

VETA MER. Är du nyfiken på vad din varit med om? Vilka som ägt den och var ägarna bott? På Fordonsarkivet i Ramselse finns de flesta svaren.

Foto: Stefan Rousseau

Stockholm, motor & trafik2007-10-12 01:45
För sex år sedan fick Riksarkivet i Ramsele ansvar för fordonsregistret mellan åren 1972 och 1994. Det finns information om alla registrerade bilar från dessa årtal i de stora släktforskningsarkiven i Ångermanland. - Orsaken att vi har just från 1972 beror på att det nya systemet med registreringsskyltar infördes då. Innan dess fanns det länsbeteckningar på bilarna, säger Urban Höglund som är handläggare på Fordonsarkivet. Att arkivet bara sträcker sig till 1994 beror på att fordonsregistret digitaliserades då. - Vill man ha information om sin bils historia efter 1994 ringer man bara fordonsregistret. Det är på gång att vi ska få arkiven fram till 1999 till oss också, men när det händer vet vi inte än. Två kategorier
Att få svar från Fordonsarkivet kan dock dröja lite eftersom informationen finns på så kallad mikrofilm. Kostnaden är högst rimligt - tio kronor per dokument, men lägst 50 kronor. - När vi fick arkiven hit trodde vi nog inte att särskilt många skulle ringa, men det är oväntat många som är intresserade. Och intresset verkar öka, det blir fler förfrågningar för varje år. Privatpersoner som vill veta en bils historia kan lite grovt delas in i två kategorier: de som vill ha tag i tekniska data om en avställd bil för att kunna registrera den igen samt ägare till äldre bilar. De senare vill veta sin bils hela historia. - De vill ofta ha alla dokument som finns, säger Urban Höglund. I normala fall kan det handla om mellan 5 och 20 dokument, men när det gäller exempelvis äldre amerikanare blir det snabbt betydligt mer. - Dessa bilar ställs oftast av under vintern och registreras in igen på våren. För varje gång det händer skapas ett dokument, så det blir en hel del efter några år. Vill man ha tillgång till historik före 1972 blir det dock lite knepigare. Den informationen finns lagrad i landsarkiv, i vissa fall länsstyrelsen, runt om i landet. Men det är inte säkert att ett arkiv har all information. Innan 1972 arkiverades informationen i det län bilen tillhörde. Om en bil sålts mellan två län kan alltså dokumentationen om bilen finnas i två olika arkiv. Vilka arkiv som har vilka läns bilar varierar och är inte alltid helt enkelt att förstå. Leta i landsarkiven
Landsarkivet i Uppsala har till exempel fordonsregistren för Dalarnas län (W), Uppsala län (C), Västmanlands län (U) och Södermanlands län (D). Vid landsarkivet i Lund finns fordonsarkiven för Malmöhus län (M), Kristianstads län (L), Hallands län (N) samt Blekinge (K). Även om själva dokumenten inte finns i Fordonsarkivet i Ramsele kan man med hjälpa av dokument därifrån ofta ta reda på vilket registreringsnummer bilen hade innan 1972, vilket behövs för att leta i landsarkiven.
Så släktforskar du om bilen För information om bilens ägarförhållanden efter 1994 ringer man Bilregistret på Vägverket 0771-14 15 16. Direkt på telefon går det att få de senaste ägarna. Vill du ha full dokumentation från 1994 kan sökningen ta lite längre tid. För dokumentation om en bil mellan åren 1972 och 1994 ringer man Fordonsregistret i Ramsele, telefon 0623-72614, www.svar.ra.se, klicka på fliken forska. För dokumentation om bilar tidigare än 1972 måste man vända sig till landsarkiven. Det som gör sökningen extra knepig är att fordonsregistren i några fall ligger hos länsstyrelsen. Börja med landsarkiven och ta dig vidare där ifrån. Landsarkiven Nedan följer lista och telefonnummer till samtliga dessa arkiv. För att söka i dessa arkiv måste man veta vilket registreringsnummer bilen hade innan 1972. Man måste också uppge bilens fabrikat eftersom samma registreringsnummer ofta har använts för flera bilar. Landsarkivet i Göteborg, 031-778 68 00. Täcker: Västra Götalands län. Landsarkivet i Härnösand, 0611-34 76 00. Täcker: Gävleborgs, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Landsarkivet i Lund, 046-19 70 00. Täcker: Blekinge, Skåne, Malmöhus och Hallands län. Landsarkivet i Uppsala, 018-65 21 00. Täcker: Uppsala, Södermanlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län. Landsarkivet i Vadstena, 0143-753 00. Täcker: Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län. Landsarkivet i Visby, tel 0498-21 05 14. Täcker: Gotlands län. Landsarkivet i Östersund, 063-77 64 00. Täcker: Jämtlands län. Värmlandsarkiv, 054-61 77 30. Täcker: Värmlands län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om