Priset avgör valet av sommardäck

Snart är det dags att byta till sommardäck. En ny undersökning visar att en tredjedel av konsumenterna enbart tittar på priset när de köper nya däck.

Stockholm, motor & trafik2007-03-16 06:00
Efter den 31 mars får man köra på sommardäck även om det är vinterväglag.
Efter den 30 april får man inte köra på dubbdäck.
Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup. Det är reglerna man måste komma ihåg inför vårens däckskifte.
Om man behöver köpa nya sommardäck gäller samma gamla råd som vanligt: Man får vad man betalar för. Det sker mycket utveckling inom däck och det är skillnad mellan nya modeller och gamla.
- Helst ska man veta vilken typ av förare man är och låta det tillsammans med vilken bil man kör avgöra valet. Kör man snabbt och hårt med stark bil så kräver det sitt däck, säger Bernt Wahlberg.
Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd håller med, men menar att det även finns ett utrymme för billigare däck.
- Kör man inte så långa sträckor och mest i stan, kanske man inte behöver ha de dyraste däcken. Ofta kan man hitta mycket prisvärda däck i mellansegmentet, däckmodeller som är några år gamla, men fortfarande bra, säger han.
Däckföretaget Continental har gjort en undersökning bland däckkonsumenter och funnit att de flesta, 63 procent, köper sina däck däckfackhandeln. 23 procent köper i bilhandeln. Resten köper begagnat eller på internet. Nästan en tredjedel av konsumenterna går enbart på priset när de väljer sommardäck.
- Det är inte förvånande, men man önskar att konsumenterna skulle välja mer noga. Man glömmer lätt att däcken är en av bilens viktigaste säkerhetsfunktioner, säger Pontus Grönvall.
- Däcken ser ungefär likadana ut när man tittar på dem, svarta ringar som är gjutna i en form. Men sanningen är att däck är en av de mest komplicerade produkterna på hela bilen att tillverka.
Men kanske är det bästa tipset när det gäller däck ett helt annat.
- Kolla lufttrycket. Det är det vanligaste felet folk gör, att man glömmer det. Med för lågt lufttryck får man ett farligare däck som slits snabbare, säger Bernt Wahlberg, teknisk specialist på Michelin.

Omedvetenhet
Men även dåligt mönsterdjup ger farligare däck.
- Vi ger rådet att man helst ska byta däck redan när det går under tre millimeters mönsterdjup. Man får framför allt sämre egenskaper när det är vått väglag, bromssträckan ökar ganska dramatiskt och risken för vattenplaning blir större, säger Pontus Grönvall.
- Det kanske värsta är att de flesta som kör med dåligt mönsterdjup är omedvetna om det. Om man har dåligt mönsterdjup, och vet om det, kan man anpassa sin körning när det regnar, men vet man det inte så kör man som vanligt. Det är inte bra.
Men bytet till sommardäck börjar med att man avlägsnar vinterdäcken. Då gäller det att tvätta av däcken från salt och sedan förvara dem så mörkt och svalt som möjligt.
Däcken ska inte ha kontakt med olja och man ska inte förvara dem i en lokal där man svetsar.
Fakta Många har dåliga däck
En tredjedel av alla bilar kör på för slitna sommardäck, men de flesta har inte en aning om det.
När Däckbranschens informationsråd tillsammans med NTF, Bilprovningen och polisen genomförde en däckrazzia sommaren 2005 visade det sig att 31 procent av alla bilar i Sörmland hade minst ett för slitet sommardäck.
w Om samma siffra gäller hela Sverige motsvarar det 1,3 miljoner bilar.
Sämst var äldre bilar. På bilar som var tio år eller äldre hade 44 procent minst ett däck som var för slitet.
w På bilar som var högst fem år gamla var samma siffra 23 procent.
En ny däckrazzia ska genomföras efter sommaren.

w Fakta: TT Spektra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om