Försäljningen slår rekord
Försäljningen av dieselbilar slår nya rekord i Sverige. Enligt bilbranschen är det en trend som kommit för att stanna, men det gäller att räkna på köpet innan man slår till. - Oftast måste man köra kring 1.500 mil om året för att det ska vara värt att köpa en diesel, säger Daniel Frodin på Teknikens värld.
Bakom ökningen ligger både en sänkning av fordonskatten på dieslar och den ersättning på 6.000 kronor man får av staten, den så kallade partikelfilterrabatten. Den finns kvar året ut.
- Vi tror att dieselbilarna kommer att fortsätta sälja så här bra så länge rabatten finns kvar. Sedan vet vi inte vad politikerna kommer att bestämma, men eftersom dieselbilarna drar mindre drivmedel och dessutom släpper ut mindre koldioxid vore det konstigt om staten inte skulle erbjuda någon ny morot för bilköparna, menar Bil Swedens VD Bertil Moldén.
Även om ökningen av dieselbilar är stark, ligger Sverige fortfarande långt efter resten av Europa. I de flesta europeiska länder består bilparken till minst hälften av dieselbilar.
Ibland är andelen över 80 procent.
- På sikt kommer vi att närma oss Europa, det tror jag inte att det råder någon tvekan om. Hur snabbt det går beror på politiska beslut, säger Moldén.
Besluten handlar inte bara om huruvida själva bilköpet ska rabatteras, utan det beror även på vad som händer med den extra skatt som tas ut på diesel. I dag ligger det en extra skatt på ungefär 30 procent på diesel jämfört med vanlig bensin.
Högre inköpspris
Men vissa ifrågasätter det kloka i att köpa en dieselbil.
- Vi står lite frågande till den stora ökningen av dieselbilar. Visst är det enklare att räkna hem köpet nu än för några år sedan, men det är ingen självklar affär om man köper bilen privat, säger Daniel Frodin som är chefredaktör på tidningen Teknikens värld.
Vad man måste ta med i beräkningen är nämligen det högre inköpspriset.
Teknikens värld jämförde den bensindrivna BMW 320i med dieselmodellen 320D. För att man som privatkund ska göra en bra affär måste man under tre års tid köra minst 1.275 mil om året.
Vid jämförelsen mellan Audi A4 1,8 (bensin) och A4 TDI (diesel) låg brytpunkten vid beskedligare 1.042 mil per år. Skillnaden beror på att en BMW-diesel kostar 34.000 kronor mer än bensinvarianten, medan en Audi-diesel "bara" kostar 16.000 kronor mer.
- Men ärligt talat, hur många bilister kör egentligen över 1.000 mil varje år? De flesta gör det inte. Dessutom är det ovanligt att man kan räkna hem affären redan kring tusen mil, snittet ligger snarare närmare 1.400 eller 1.500 mil, säger Frodin.
Andrahandsvärdet
Ett annat frågetecken för om det lönar sig med diesel är andrahandsvärdet. Bertil Moldén menar att andrahandsvärdet för dieslar är bra.
- Det har både blivit billigare att köpa en diesel och andrahandsvärdet har stigit. Förr var andrahandsvärdet i praktiken bara bra i Norrland, men nu är det bra över hela landet, inklusive Stockholm, säger Bertil Moldén.
Men Daniel Frodin håller inte med.
- Det finns frågetecken kring andrahandsvärdet eftersom vi inte vet vilka beslut politikerna kommer att ta. Om inte skatten på diesel ändras kan det mycket väl vara så att dagens dieselbilar inte är så efterfrågade på begagnatmarknaden om några år.
Fakta/Partikelfilterrabatten
Det nya skattesystemet för bilar bygger främst på hur mycket koldioxid en bil släpper ut, inte på bilens vikt. Eftersom en diesel drar ungefär 30 procent mindre drivmedel och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än en bensinbil, blev den nya skatten en sänkning (trots att dieselbilar har en extra fordonsskatt på 30 procent). När de nya reglerna togs hösten 2006 beslutades även om en rabatt för dieselbilar med särskilt partikelfilter. I praktiken har alla dieslar detta filter i dag. Rabatten dras av från bilskatten och kan utnyttjas under tre år. Rabatten upphör att gälla vid årsskiftet. <BR><STRONG>De tio populäraste dieselbilarna:</STRONG><BR>1)Volvo V70 <BR>2) VW Passat <BR>3) Volvo V50 <BR>4) Saab 9-3 <BR>5) Audi A4 <BR>6) Peugeot 307 <BR>7) BMW 5-serie <BR>8) Fiat Ducato <BR>9) Volvo S80N <BR>10) Skoda Octavia <BR><STRONG>Källa:</STRONG> Bil Sweden
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!