Upplev kronärtskockan

När gav du någon en tistel sist?  Kronärtskockan är den ultimata bjudmaten.  Mjäll mysätning på högsta nivå.  Vi tipsar om bästa dippsåserna.

Foto:

Stockholm, mat&dryck2008-09-18 06:00
Vissa äter för att leva. Andra lever för att äta. Hör man till den sistnämnda kategorin gör man klokt i att uppskatta kronärtskockan. Vacker som en renässansmålning, enklare att tillaga än kokt ägg, fullständigt unik i sin sinnliga krämiga mjälliga konsistens och laddad med en smekande smak mild som en blomsteräng i sensommarskymning. Lite pill
Men dess verkliga trumfkort ligger i själva konstruktionen. Kronärtskockan är egentligen en outslagen blomkorg på en ört som är släkt med vår vanliga tistel. Det fiffigt arrangerade bladverket medför den enorma bonusen att det tar tid att äta upp den. Det är stört omöjligt att kasta i sig en kronärtskocka. De låter sig inte slukas på stående fot vid diskbänken, tål knappt att förtäras framför TV:n. Bra bjudmat
Nej, kronärtskockor kräver uppmärksamhet, tid, dukat bord och dippande sällskap. Blad för blad länsar vi skockorna, doppar dem omsorgsfullt i citronspetsat vitlökssmör och salt, drar dem sakta längs tandraden och njuter. Mjukt, milt och mjällt. Som en sovmorgon i varma lakan. Så når vi då det slutliga målet: den innersta botten, dold under stingsliga strån, laddad med sötma och sälta. Bred ett extra lager syndigt smör på, skär den sakta och tugga under andakt. Därefter blir det gärna en skocka till. Och det har vi råd med. Kronärtskockor är billig bjudmat som inbjuder till konversation och hög mysfaktor utan större åthävor. Räkna med en till två skockor per man beroende på storlek. Köp exemplar som är kompakta och har tätt sittande blad. Undvik dem som är missfärgade, torra eller vars blad har bruna toppar - de är inte färska. Med dippsås
Arbetsinsatsen består av att bryta av (inte skära) stjälkarna, lägga dem i rymlig kastrull (eller flera om ni är många) med saltat vatten så att det precis täcker och kanske ha i några droppar citron för färgens skull. Koka under lock någon halvtimme tills bladen lossnar lätt, lägg de små raringarna upp och ner så att vattnet rinner av. Servera dem sedan till smör, flingsalt och ett gott bröd. Vill man skoja till det ytterligare bjussar man på några olika dippsåser för att variationens och samtalsämnenas skull. Välj och vraka ur recepten här intill eller skapa din egen. En skockakväll är en lyckad kväll.

Bagna cauda
4 portioner
10 minuter

Klassisk italiensk varm
vitlökssås som vanligtvis serveras som dipp till
råa grönsaker. Men den funkar utmärkt även till kronärtskockor, såväl kalla som varma.

3 vitlöksklyftor
8 sardellfiléer
100 g smör
1 dl olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Skala och hacka
vitlöken. Finhacka sardellerna.
2. Lägg i en kastrull tillsammans med smör och olivolja.
3. Låt såsen sjuda i 5–8
minuter tills sardellerna nästan smält bort.
4. Smaka av med salt (inte säkert att det behövs) och peppar.
5. Servera rykande varm till nykokta eller kalla
kronärtskockor.´

Chilismör med koriander,
citron och vitlök

4 portioner
10 minuter

Lite sting klär den milda skockan.

100 g smör
1 röd chilifrukt
3–5 vitlöksklyftor
1 kruka koriander eller
1 knippe bladpersilja
1 citron
flingsalt

Gör så här:
1. Rör smöret mjukt.
2. Finhacka chili och blanda i tillsammans med pressad eller riven vitlök och hackad koriander eller persilja.
3. Riv skalet på den
tvättade citronen och blanda i, tillsammans med några droppar av saften.
4. Tillsätt lite flingsalt
och rör ihop ordentligt.
5. Servera med nykokta varma kronärtskockor.

Smal ansjovisdipp
med gräslök

4 portioner
10 minuter

En lite smalare variant med mycket smak för den som vill hålla igen på kalorierna.

1 liten burk ansjovis
à 55 g
1 knippa gräslök
2 dl kesella
nymalen svartpeppar
1 tsk citronsaft

Gör så här:
1. Finhacka ansjovis och strimla gräslök. Blanda ner i kesellan.
2. Smaksätt med nymalen svartpeppar och citronsaft. Smaka av.
3. Servera till ljumna
kronärtskockor.

Sesamdipp med lime
och honung

4 portioner
5 minuter

Modernt sällskap till en klassisk gammal köksväxt.

2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
1 1/2 tsk flytande honung
1 lime
salt

Gör så här:
1. Blanda yoghurten med
sesamolja.
2. Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta (de får inte bli brända).
3. Blanda ner i yoghurten tillsammans med honung och det rivna skalet från den tvättade limen.
4. Smaka av med lite salt och limesaft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om