Sugen på något extra - laga lammfilé till middag

Bjuda på buffé? Laga fin middag? Sugen på något lite extra?  Lammfilé är lösningen på middagsbekymren. Lätt att laga, lätt att variera och lätt att älska.

Stockholm, mat&dryck2008-06-12 06:00
Nu när svenska folket äntligen börjat lära sig att uppskatta det fenomenala lammköttet är det tid att spana in filén. Ja, jag vet att vi svenskar är filéfixerade och borde lära oss att äta hela djuret. Det är så sant, så sant. Men vi får väl ta en del i taget. Av bringan kokar vi en ljuvlig gryta vad det lider. Just i detta nu vurmar jag för lammfilén. Så näpen, så lättuggad, så behändig. Lent, smakrikt och mört kött som gjort för dagar när man längtar efter lite guldkant. Storleken kan variera från en halv portion till en och en halv. Innerfilén är mindre, medan ytterfilén kan vara av det mer rejäla slaget. Ytan viktig
Filén är så himmelskt mör att den oftast bara behöver få en angenäm bränna på ytan och sedan ligga och hämta sig på svagare värme en kort stund. Man kan också eftersteka den på låg temperatur i ugnen, alternativt köra hela rejset i ugnen på 125 grader. Sikta på 55 till 60 grader beroende på vilken nyans av rosa du gillar. Lammfilé funkar även på grillen. Då gäller det att vara kvick i vändningarna. Låt den få en härlig grillyta, höj gallret och låt ligga max någon minut. En torr lammfilé är en ledsen lammfilé. Mjuk smak
För studentskivan, dopkalaset eller bröllopsfesten är lammfilé ett lysande alternativ. Det känns lagom festligt och betydligt skojigare än rostbiff och smörgåstårta. Lammfilé är även en förträfflig inkörsport för den där kräsmagade sorten som fnyser något om "kofta" så fort lammkött kommer på tal. Lammsmaken är mild och finstämd och är antagligen exakt så långt ifrån yllekofta man kan komma. Suverän försommarmat, med andra ord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om