Spara sommaren på burk

Skördetid är inläggningstid. Satsa på sensommar på burk. På så sätt räcker årstiden långt in på höstkanten.

SKÖRDETID ÄR INLÄGGNINGSTID. Passa på att konservera det sista av sommaren så räcker den en bra bit in på höstkanten.

SKÖRDETID ÄR INLÄGGNINGSTID. Passa på att konservera det sista av sommaren så räcker den en bra bit in på höstkanten.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Stockholm, mat&dryck2008-09-11 06:00
Nu fylls torglådorna med gurkor, tomater, zucchini, betor, plommon och krondill. Fruktträden dignar av solstinna gåvor och skördetröskorna går i skift på åkrarna. Färgerna är mättade, dofterna intensiva och Bondens marknad gör succé över landet med sina närproducerade ekologiska råvaror. Det är nu det är tid att ta vara på stundens glödande indiansommarprakt. In med astrar på matborden, fram med syltburkar och saftsilar. Koka, lägg in och bevara. Gör det du gillar bäst, må det så vara plommonmarmelad till söndagsfrukosten eller färsksaltad gurka till leverpastejmackan. Hemgjort äppelmos räddar hela vinterns havregrynsgrötsmorgnar. Experimentera
Det råder hausse i svampskogen just nu. Plocka för allt vad knäna håller, torka eller sylta inför bistrare tider och söndagssteken blir höstens hit. Var inte rädd för att experimentera med kryddor och smaker. Är du vaniljvän? Släng i en vaniljstång i marmeladkoket. Är du romfantast? En skvätt i gelén kan aldrig skada.
Frossa i färska örter och kul krydderier. Värdefulla tips
Recepten härintill ska blott ses som
inspiration och vägledning på vandringen mot fulla skafferihyllor. Bunkra upp med burkar för varje tillfälle. Bättre gåbortspresenter är svårt att hitta. Några visa ord på vägen kan dock vara på sin plats. Hygien är A och O. Det allra bästa är att ta glasburkarna direkt från diskmaskinen (om man nu har någon), då de fortfarande är rykande varma och så rena de kan bli. Men själva frukterna, bären, grönsakerna eller svampen måste också vara väl sköljda, liksom alla smakgivare såsom pepparrot, dillkronor och svartvinbärsblad. Dubbla aldrig recepten. Då blir proportionerna fel och konsistensen påverkas. Välj alltid bär och frukt som är lite omogna för en fastare sylt. Fyll burkarna ända upp till kanten. Sätt genast på locket och låt kallna efteråt. Då bildas vakuum som skyddar innehållet. Allt som återstår är konsten att få tummen loss. Det bor en liten sylterska och safterska i oss alla. Det gäller bara att locka fram honom eller henne.

Tips på smaksättare

Kanelstång

Färsk ingefära Rosmarin Stjärnanis Vaniljstång Lavendelblommor Mandel Russin Kryddnejlikor Konjak, whisky eller rom Mörk choklad Vitlök Chili Pepparrot Saffran Färsk timjan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om