Spara sommaren på burk
Skördetid är inläggningstid. Satsa på sensommar på burk. På så sätt räcker årstiden långt in på höstkanten.
SKÖRDETID ÄR INLÄGGNINGSTID. Passa på att konservera det sista av sommaren så räcker den en bra bit in på höstkanten.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Det råder hausse i svampskogen just nu. Plocka för allt vad knäna håller, torka eller sylta inför bistrare tider och söndagssteken blir höstens hit. Var inte rädd för att experimentera med kryddor och smaker. Är du vaniljvän? Släng i en vaniljstång i marmeladkoket. Är du romfantast? En skvätt i gelén kan aldrig skada.
Frossa i färska örter och kul krydderier. Värdefulla tips
Recepten härintill ska blott ses som
inspiration och vägledning på vandringen mot fulla skafferihyllor. Bunkra upp med burkar för varje tillfälle. Bättre gåbortspresenter är svårt att hitta. Några visa ord på vägen kan dock vara på sin plats. Hygien är A och O. Det allra bästa är att ta glasburkarna direkt från diskmaskinen (om man nu har någon), då de fortfarande är rykande varma och så rena de kan bli. Men själva frukterna, bären, grönsakerna eller svampen måste också vara väl sköljda, liksom alla smakgivare såsom pepparrot, dillkronor och svartvinbärsblad. Dubbla aldrig recepten. Då blir proportionerna fel och konsistensen påverkas. Välj alltid bär och frukt som är lite omogna för en fastare sylt. Fyll burkarna ända upp till kanten. Sätt genast på locket och låt kallna efteråt. Då bildas vakuum som skyddar innehållet. Allt som återstår är konsten att få tummen loss. Det bor en liten sylterska och safterska i oss alla. Det gäller bara att locka fram honom eller henne.
Tips på smaksättare
Kanelstång
Färsk ingefära Rosmarin Stjärnanis Vaniljstång Lavendelblommor Mandel Russin Kryddnejlikor Konjak, whisky eller rom Mörk choklad Vitlök Chili Pepparrot Saffran Färsk timjanSå jobbar vi med nyheter Läs mer här!