Små fula knölar fulla av smak

nnn Små knölar kan vara fullständigt oemotståndliga. Det bästa beviset stavas jordärtskocka. nnn Den mjällaste av oktoberprimörer. Vida överlägsen sitt deppiga yttre.

Stockholm, mat&dryck2007-11-15 01:45
Vissa har utseendet emot sig, så är det bara. Men som vi alla borde ha lärt oss vid det här laget är det infantilt att döma på förhand. Det gäller såväl personer som grönsaker.Av alla ljuvliga rotfrukter som är så fina så här års hamnar den fulaste, minsta och mest oansenliga i kungasätet. Åtminstone så länge jag får bestämma.Med sin förföriskt milda mjällhet och sötsnälla smak kollrar den bort både rotfruktsskeptiker och grönsaksfobiker innan de hunnit förstå vad som drabbat dem. Att sticka gaffeln i en vitlöksångande nygräddad jordärtskocksgratäng och andas in de magiska dofterna är en matupplevelse som är svår att överträffa.För att inte tala om en krämig soppa där jordärtskockorna anger den nötaktiga tonen med sin finstämda, försynta, men ack så förtjusande, framtoning. Det är omöjligt att inte vara snäll med en skål jordärtskockssoppa i magen.För diabetiker
Råa, tunt skivade skockor passar dessutom förvånansvärt fint i sallader. De ger massor av både krisp och smak på samma gång.Jordärtskockor innehåller också ett ämne som heter inulin och reglerar blodsockret. Därför är det bra mat för diabetiker. De små rackarna är dessutom laddade med järn, fiber och kalium.Men liksom alla knölar har den förstås sina avigsidor. I jordärtskockans fall handlar det om att den måste skalas. Det finns många olika typer av skockor, mer eller mindre svårskalade. Ibland får man hyfsa till dem med kniven innan man går loss med potatisskalaren. De allra knotigaste exemplaren kan kokas först och skalas efteråt, likt en skalkokt potatis.En bra jordärtskocka är fast och spänstig och inte alltför stor, då kan den bli träig. När man skalat dem bör de hamna i blöt tillsammans med några droppar citronsaft för att inte mörkna.Släkt med solrosen
Jordärtskockan är trots likheten i både smak och namn inte alls släkt med kronärtskockan. Däremot är den en avlägsen släkting till solrosen och liknar just en solros ovan jord. Svenska jordärtskockor finns från september till april. Så det är bara att passa på.Fortfarande skeptisk? Prova att varva potatis och jordärtskockor i gratängen nästa gång. Vitlök, vällagrad ost och lite muskot till det och änglarna kommer att sjunga. I kanon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om