Små fula knölar fulla av smak
nnn Små knölar kan vara fullständigt oemotståndliga. Det bästa beviset stavas jordärtskocka. nnn Den mjällaste av oktoberprimörer. Vida överlägsen sitt deppiga yttre.
Råa, tunt skivade skockor passar dessutom förvånansvärt fint i sallader. De ger massor av både krisp och smak på samma gång.Jordärtskockor innehåller också ett ämne som heter inulin och reglerar blodsockret. Därför är det bra mat för diabetiker. De små rackarna är dessutom laddade med järn, fiber och kalium.Men liksom alla knölar har den förstås sina avigsidor. I jordärtskockans fall handlar det om att den måste skalas. Det finns många olika typer av skockor, mer eller mindre svårskalade. Ibland får man hyfsa till dem med kniven innan man går loss med potatisskalaren. De allra knotigaste exemplaren kan kokas först och skalas efteråt, likt en skalkokt potatis.En bra jordärtskocka är fast och spänstig och inte alltför stor, då kan den bli träig. När man skalat dem bör de hamna i blöt tillsammans med några droppar citronsaft för att inte mörkna.Släkt med solrosen
Jordärtskockan är trots likheten i både smak och namn inte alls släkt med kronärtskockan. Däremot är den en avlägsen släkting till solrosen och liknar just en solros ovan jord. Svenska jordärtskockor finns från september till april. Så det är bara att passa på.Fortfarande skeptisk? Prova att varva potatis och jordärtskockor i gratängen nästa gång. Vitlök, vällagrad ost och lite muskot till det och änglarna kommer att sjunga. I kanon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!