Pecan - den perfekta lilla nöten
nnn Det råder USA-feber lite överallt. En matsida vill ju inte vara sämre. nnn Passa på att upptäcka pekannöten så här i Barack- och Thanksgiving-tider.
Pekannötsträdet växer fortfarande vilt i Nordamerika och kan bli väldigt, väldigt högt - upp till 50 meter. Frukterna har ett blankt skal och ett lite köttigt lager som skyddar själva nöten. Vi importerar pekannötter från USA och Australien.Pekannöten har blivit något av ett signum för sydstatsmat, där den ofta ingår i desserter som "pecan pie" - rätt och slätt oemotståndlig om den tillagats med känsla, kärlek och generöst med nötter.Pekannötter är rika på fett, men till största delen nyttigt omättat fett. Därför bör de förvaras i kylen så att de inte härsknar. De innehåller också zink, selen och A-vitamin. Perfekt i sallanden
Jag tycker pekannötter passar extremt bra i sallader. Den sköra krispigheten gör sig finfint till den milda nötsmaken och passar kalasbra till köttbaserade sallader. Dessutom förgyller de min morgonmüsli. Pekannöten är den gyllene mixen mellan valnötter och mandel. Mild, knaprig, stunsig och lite söt. Den perfekta nöten.
Pekanpaj: Jack Daniel's (nr 585), 159 kronor för 35 cl eller Vintry's Madeira Malvoisie (nr 7883), 119 kronor.Sallad: Casal di Serra (nr 12419), 79 kronor.Alkoholfritt: Peach Pearl (nr 1949), 22:70 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!