Paj - sommarens huvudrätt

nnn Paj passar fint i sommartid. nnn Fyll ett skal med somriga smaker och dela i goda vänners lag. nnn Funkar såväl till kalas som till lunch och vickning.

Foto:

Stockholm, mat&dryck2008-06-19 06:00
Oavsett om det står ringdans eller lättlunch på programmet kan en sommarpaj alltid komma väl till pass. Enkelt att förbereda, enkelt att laga och enkelt att variera. Det finns en paj för alla smaker.Så här års tycker jag att man ska ta vara på den svenska sommaren och fylla sina pajskal med det bästa årstiden har att bjuda. Tänk jordgubbar, rabarber, fläder, sparris, dill, gräslök, sill, löjrom, rödbetor och färska örter. Mastiga köttfärspajen kan gott få vila tills i vinter.Särskilt komplicerat behöver det
heller inte
vara. Har man väl lärt sig ett recept på pajdeg som funkar är det bara att ta till fantasin och råvaror som ser fräscha ut för stunden. Behöver man ytterligare inspiration är det bara att kolla in filmen Waitress där huvudpersonen Jenna ägnar varje vaken minut och livssituation åt att klura ut den perfekta pajen i just det läget. Man vill formligen kasta sig över pajformarna efteråt.Smak på botten
Själva pajdegen går så klart också att variera. Tänk bara på att smöret ska vara så kallt som möjligt för att få till den bästa degen. Låt gärna degen vila i kylen en halvtimme innan du klär formen. Klädda formar går utmärkt att förvara i frysen. Då har man full beredskap när pajlusten anfaller.Testa gärna att smaksätta pajdegen med något som kan passa till själva
huvudingredienserna. Parmesan, stötta kryddor eller lite grövre mjölsorter är bra knep att ta till för att få lite schysst stuk på själva botten. Förre Årets Kock, Tommy
Myllymäki, har inte bara Sveriges
sötaste smilgropar. Han har även
komponerat en härlig midsommarinspirerad matjessilltårta åt oss där botten består av - knäckebröd.Allt är möjligt i pajernas värld.Matjessillpaj med Västerbotten,
rödlök och dill
Gör så här:
1.
2. 3. 4. 5. Jordgubbs- och rabarberpaj
med fläderkräm
Gör så här:
1.
2. 3. 4. Matjessilltårta med äpple,
brynt smör och knäckebröd

Gör så här:
1.
2. 3. 4. 5.
Till matjespajerna: Nils Oscar God Lager (nr 1305), 17:70 kronor och kanske Aalborg Jubilæums Akvavit Original (nr 72778), 363 kronor.Till dessertpajen: Nivole 2005 (nr 7787), 61 kronor.Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9 kronor (till maten) och Maison Rosé (nr 1987), 29 kronor till desserten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om