Paj - sommarens huvudrätt
nnn Paj passar fint i sommartid. nnn Fyll ett skal med somriga smaker och dela i goda vänners lag. nnn Funkar såväl till kalas som till lunch och vickning.
Foto:
heller inte
vara. Har man väl lärt sig ett recept på pajdeg som funkar är det bara att ta till fantasin och råvaror som ser fräscha ut för stunden. Behöver man ytterligare inspiration är det bara att kolla in filmen Waitress där huvudpersonen Jenna ägnar varje vaken minut och livssituation åt att klura ut den perfekta pajen i just det läget. Man vill formligen kasta sig över pajformarna efteråt.Smak på botten
Själva pajdegen går så klart också att variera. Tänk bara på att smöret ska vara så kallt som möjligt för att få till den bästa degen. Låt gärna degen vila i kylen en halvtimme innan du klär formen. Klädda formar går utmärkt att förvara i frysen. Då har man full beredskap när pajlusten anfaller.Testa gärna att smaksätta pajdegen med något som kan passa till själva
huvudingredienserna. Parmesan, stötta kryddor eller lite grövre mjölsorter är bra knep att ta till för att få lite schysst stuk på själva botten. Förre Årets Kock, Tommy
Myllymäki, har inte bara Sveriges
sötaste smilgropar. Han har även
komponerat en härlig midsommarinspirerad matjessilltårta åt oss där botten består av - knäckebröd.Allt är möjligt i pajernas värld.Matjessillpaj med Västerbotten,
rödlök och dill
Gör så här:
1.2. 3. 4. 5. Jordgubbs- och rabarberpaj
med fläderkräm
Gör så här:
1. 2. 3. 4. Matjessilltårta med äpple,
brynt smör och knäckebröd
Gör så här:
1. 2. 3. 4. 5.
Till matjespajerna: Nils Oscar God Lager (nr 1305), 17:70 kronor och kanske Aalborg Jubilæums Akvavit Original (nr 72778), 363 kronor.Till dessertpajen: Nivole 2005 (nr 7787), 61 kronor.Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9 kronor (till maten) och Maison Rosé (nr 1987), 29 kronor till desserten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!