Nytt år med gamla bekanta

nnn Retro är rätt.  nnn Satsa på en lättlagad nyårssupé i retrostil. nnn Det nya året förtjänar att förgyllas med gamla bekanta.

Foto:

Stockholm, mat&dryck2007-12-27 01:45
Ju fortare tiden snurrar desto mer uppskattar vi tillbakablickar. Sällan har retro varit så rätt som nu. Vi vill skaka liv i det förflutna, känna tryggheten i gamla godingar och hyllar husmanskost och matminnen från förr närhelst vi kommer åt.I dag hyllar vi därför maten från gränslandet mellan 1970- och 1980-talet. Fira nyår med en nostalgiskimrande retrosupé som säkerligen lär framkalla ett och annat igenkännande leende. Åtminstone från dem som var med när det begav sig.Inbaka oxfilé
I modevärlden sägs det att alla trender kommer igen vart tjugonde år. I matvärlden tror jag snarare att trenderna upprepar sig i trettioårsintervaller. För 30 år sedan var nyårssupén härintill det hippaste, tjusigaste och mest imponerande man kunde ställa fram på bordet. I dag är det både coolt på nytt och ett kärt återseende på samma gång.Men framför allt - det är fortfarande gott, på ett totalt oinställsamt och burdust 70-talsvis.Den inbakade oxfilén lagade jag första gången ur Allt om Mat, dåtidens matbibel, tillsammans med min dåvarande pojkvän. Vi var tonåringar och skulle laga fin middag ihop. Rätt rörande på många vis.Änglar finns
Receptet hamnade i min omhuldade handskrivna receptbok som överlevde åtskilliga pojkvänner efter det, men katastrofalt nog kom den bort en sen natt efter en boeuf bourgignon-afton med mer bourgignon än boeuf. Det går inte en dag utan att jag saknar den.När jag så sprang på kollega Birgit Hemberg, som var redaktionschef på Allt om mat i många år, berättade jag historien om den omkomna receptsamlingen och den sorgligt saknade oxfilérätten."Oh, jag vet precis vilket recept du menar. Det var många som gillade det."Nästa dag kom en svartvit fotostatkopia med posten. Änglar finns, och retromiddagen är härmed räddad för alltid.Gott nytt nygammalt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om