delarna. Söndagar är en bra dag. Då brukar alla vara lediga och det finns tid att
hitta på något tillsammans. Men det kan vara nog så kinkigt att få med
truliga tonåringar och surmulna pappor på museer, skogspromenader eller cykelutflykter. Förr var söndagsmatinéer en fin biotradition. Och film är ju ett lysande alternativ som alla kan ha glädje av. I dag är det betydligt billigare att hyra en dvd än att gå på bio, särskilt om man är en familj med barn. Och så gott som alla ungar gillar film. Låt söndagsmatinén flytta hem i soffan. Filmpajer
Alltså: Man tager ett styck stressad familj, utnämner en söndag som helig och utser gemensamma filmförslag via demokratisk omröstning. Menyn
komponeras med tanke på filmens
tema. Låt alla vara med och bestämma. Väljer ni Mångalen måste det antagligen bli pasta. Tittar ni på Bilar är godiset givet. Visas Råttatouille är en ratatouille ganska så självskriven. Vi valde ut några aktuella filmer som nyligen gått på bio och släpps på dvd under den närmaste tiden. Filmen Waitress handlar om en servitris som löser alla livets bekymmer med att baka paj. Några av pajerna härintill är direkt hämtade från filmen. Darjeeling Limited utspelar sig till stor del i Indien, så då bjuds det
Bombay-inspirerad kryddig biff. Och i familjefilmen Guldkompassen blir det en hel del isberg kring Nordpolen, alltså serverar vi isbergssallad på nytt sätt.
Hjälp i köket
Se det blott som en inspiration. Filmurvalet är oändligt och gör det till en kul familjegrej att hitta på rätter som anknyter till filmen. Låt barnen hjälpa till att laga maten, om det så bara handlar om att skala en morot.
Briepaj med rökt skinka
Pajer från filmen Waitress
8 portioner
90 minuter
Den här pajen är hämtad direkt ur
filmen.
4 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (3 dl mjöl, 150 g smör + 1 msk kallt vatten)
cirka 25 g smör
1 msk olivolja
3 stora skivade lökar
salt
4 ägg
4 dl grädde, valfri fetthalt
1 stor pressad vitlökslyfta
175 g strimlad rökt skinka
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad bladpersilja
100 g brieost, tunt skivadw
Gör så här:
1. Förgrädda färdiga pajskal enligt
instruktionerna på paketet, eller gör en vanlig pajdeg, klä en normalstor pajform och förgrädda cirka tio
minuter.
2. Smält smöret med olivoljan i en stekpanna. Rör ned löken, tillsätt lite salt och stek på låg värme i 30
minuter eller till dess att löken är mjuk, gyllene och karamelliserad. Du kan behöva tillsätta lite mer smör under tiden. Rör om då och då. Låt svalna.
3. Vispa ägg och grädde i en stor skål, pressa i vitlök och låt stå en stund.
4. Fördela den stekta löken i det
bakade pajskalet. Strö över skinkan och örterna, häll i äggblandningen och sprid ut brieosten överst.
5. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills färgen blir fin och fyllningen
stannat.
6. Ta ut ur ugnen och låt svalna
något. Servera varm eller ljummen till en sallad.
Kärlekspaj med vit choklad,
kardemumma och Baileys
6-8 portioner
1 timme
2 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (se ovan + 2 msk socker)
2 dl vispgrädde
1/2 dl crème fraiche
2 msk Baileys likör
200 g hackad vit choklad
200 g hackad mörk choklad
25 g smör
1 1/2 tsk stötta hela kardemummakärnor
cirka 25 g minimarshmallows eller klippta stora
Gör såhär:
1. Förgrädda pajskalen.
2. Värm knappt hälften av grädden, crème fraichen och Baileys.
3. Precis innan det börjar koka tillsätts den vita chokladen. Rör om i kastrullen tills chokladen har smält. Låt svalna lite.
4. I en annan kastrull smälter man den mörka chokladen med resten av grädden, smör och stött karde
mumma. Låt svalna lite.
5. Klicka först ut lite av den vita
krämen i pajskalet och sedan lite av den bruna däremellan. Klicka sedan ut den vita på den bruna och tvärtom.
6. Gör cirklar och mönster i chokladen genom att använda en sticka. Toppa med marshmallows. Ställ i
frysen tills den stelnar, utan att bli fryst. Servera med crème fraiche och rivet apelsinskal.
Kryddig biff som i Indien
Varmrätt till filmen Darjeeling Limited
4 portioner
30 minuter
Här tänker vi oss en resa till kryddmarknaderna i Bombay.
500 g entrecôte eller
utskuren biff
2 vitlöksklyftor
1 tsk senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela kardemummakärnor
smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller 1/2 tsk chiliflakes (uteslut om
barnen är små)
1 tsk kanel
1/2 citron
salt
1/2 kruka färsk koriander
Raita:
2 dl matyoghurt
1 msk hackad färsk mynta
rivet skal av 1 lime
salt
1 tsk flytande honung
Gör så här:
1. Börja med raitan. Blanda alla ingre
dienser, smaka av och ställ svalt.
2. Skär köttet i strimlor. Skala och skiva vitlöken. Rosta senapsfrön, spis
kummin och kardemumma i en torr stekpanna tills de börjar dofta. Stöt
sedan i mortel.
3. Hetta upp smöret i en stekpanna, tillsätt de stötta kryddorna, gurk
meja, chili och kanel. Fräs kött och
vitlök med kryddorna.
4. Pressa över citron och salta. Strö över korianderblad.
Servera köttet med raitan, ris och krispig isbergssallad.
Isbergssallad på nytt sätt
Förrätt till Guldkompassen
4 portioner
15 minuter
Det blir många isberg i filmen ...
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 huvud isbergssallad, ca 350 g
smör
salt
2 tsk limesaft
1 tsk flytande honung
tabasco
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök. Kärna ur
paprikorna. Lägg undan fyra stora
fina hela salladsblad. Strimla alla grönsaker, även den sista salladen.
2. Hetta upp lite smör i en stekpanna och fräs gul lök och paprika tills löken mjuknat något. Tillsätt vitlök, strimlade salladsblad och fräs någon minut.
3. Smaka av med salt, limesaft,
honung och tabasco.
4. Fodra skålar med salladsbladen och lägg upp den varma salladen
inuti. Servera genast.