Burktomater - när bara det bästa är gott nog
nnn Sverige är tomaternas U-land. Speciellt vintertid. nnn Räddningen stavas kvalitetstomater på burk.
Kan det då inte vara värt de där små extrakronorna för att få lite solsken i köttfärssåsen? Visst kan vi väl alla drabbas av en skral kassa emellanåt, men en investering på fyra-fem kronor ger garanterat smakrik avkastning.Lågbudgetmärkena har nämligen inte bara sämre tomater, de fyller också burkarna med en massa äckligt vatten för att komma upp i rätt vikt utan att behöva stoppa i fler kassa tomater. Vem vill betala för konserverat tomatskadat vatten?Nu är det ju tyvärr så illa ställt i detta tomaternas U-land att det inte är helt enkelt att få tag i kvalitetstomater på burk. Enklast att hitta är märket Mutti, men inte ens det är lätt. Leta annars efter burkar med texten San Marzano, det är en italiensk synnerligen trevlig tomatsort. Och köp ett gäng när du väl hittar dem. Tjata annars på din handlare att han eller hon ska ta hem.Fem regler
Tumregeln är tragiskt enkel: Ju dyrare desto godare. Regel nummer två: Lägg ner jakten på färska tomater vintertid. Då smakar de desto godare när det väl är dags. Regel nummer tre: Om du ändå inte kan avstå från färska - köp alltid tomater med näsan. Färgen är oftast tillkommen på skumma grunder.Regel nummer fyra: Hela konserverade tomater ger mer smak och mer fibrer för pengarna jämfört med krossade tomater. Mosa dem lite med en slev eller klipp med sax för såsigare konsistens.Regel nummer fem: Cocktailtomater på burk är kul. De håller formen även efter kokning.Värt att tänka på är också att tomater innehåller dunderantioxidanten lykopen. Det coola är att den inte försvinner vid tillagning, utan snarare förstärks.Med andra ord finns det alls ingen anledning att fnysa åt burktomater. Hellre en burk bra kvalitetstomater än ett kilo färska tomater som smakar kopieringspapper (gammal Gahne-devis).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!