Bulla upp för schlagerfest i TV-soffan

Sverige är insvept i schlagerfeber. Men varför sunka ner sig i soffan när man kan snacksa med stil?  Vi bjuder på tonsäker schlagermat i bästa melodifestival-anda.

Stockholm, mat&dryck2008-03-06 01:45
Min kompis Caroline skulle vara snäll mot sin sjuke man i helgen. Han låg ynklig och förkyld på söndagen, varpå hans förstående hustru begav sig ut på jakt efter kurerande snacks. Tji fick han. - Det var som en tornado hade dragit fram i chipshyllan. Det var helt rensat! Lördagkväll är lika med melodifestival, är lika med snacksfestival. Jag skulle bra gärna vilja se en undersökning på hur chipsförsäljningen ökar varje lördag så länge spektaklet pågår. Det ligger nära till hands att ana en konspiration mellan SVT och OLW. "Om vi lovar att dra ut på tävlingen så länge som möjligt så säljer ni fler chips och vi får folk att fastna i soffan för evigt." Man må tycka vad man vill om melodifestivalen. Men den tarvar tilltugg. Därför bjuder vi i dag på schlagermat med snits. Allt för att motverka det moraliska förfallet i TV-sofforna. Ska man snacksa, ska man göra det med stil. På festivalmenyn står en skön retrorätt för att få upp den rätta paljettkänslan. Originalet till Vickans lövbiff serveras fortfarande på restaurang Victoria i Stockholm, som var galet inne på 1970-talet. Efteråt är det snacks de luxe som gäller. Varma gårdschips med chèvre och granatäppelkärnor, lite antioxidanter kan säkerligen komma väl till pass. Den sundare väljer att dippa grönsaksstavar, helst då i vår oemotståndliga dipp med rostad vitlök och färsk timjan. Se där. Schlagerbordet är dukat. Må rätt rätt vinna!

Schlagerdipp med rostad vitlök

2–4 portioner

15 minuter

Rostad vitlök ger en härlig smak.

# 3 vitlöksklyftor

# 2 msk olivolja

# flingsalt

# 1 dl lätt-crème fraiche

# 3 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt

# 1 tsk flytande honung

3 1 msk repad färsk timjan (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Skala och hacka vitlöken så fint du kan.

2. Vik ihop en korg av dubbel aluminiumfolie, lägg i vitlöken och ringla över olivolja och lite flingsalt.

3. Sätt in under grillelementet i ugnen på 150 grader. Passa noga, så fort vitlöken börjar dofta och blir gyllene är den klar. Den får inte bli bränd, då smakar det beskt!

4. Blanda crème fraiche och yoghurt.

5. Rör ner den rostade vitlöken, honung och timjan.

6. Smaka av med salt.

7. Servera som dipp till chips eller grönsaker, till exempel stavar av gurka, morot och selleri och blomkålsbuketter.

 

Lyxchips med granatäpple och chèvre

2–4 portioner

15 minuter

Schlagersnacks med guldkant – till detta dricks festligt bubbel, med eller utan alkohol.

# 1 granatäpple

# 1 påse naturella gårdschips

# 150 g chèvre

# flingsalt

Gör så här:

1. Dela granatäpplet.

2. Peta ut alla kärnorna, det går lättare om du bankar baksidan av frukten med en slev.

3. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in chipsen i cirka fem minuter eller tills de börjar svettas och bli varma.

4. Skär av kanterna på chèvren.

5. Bred ut chipsen på ett serveringsfat. Strö lite flingsalt över.

6. Smula över osten och strö granatäppelkärnorna över.

7. Servera genast. Gärna till champagne eller mousserande vin.

Vickans lövbiff

4 portioner

10 minuter

En klassisk retrorätt ger skön schlagerkänsla. Originalet serveras fortfarande på Victoria i Stockholm.

# 4 lövbiffar

# salt

# nymalen svartpeppar

# 4 dl färskriven pepparrot

# 4 äggulor

# bladpersilja

# smör

# olivolja

# potatismos till servering

Gör så här:

1. Banka ut biffarna lite grand. Salta och peppra.

2. Riv pepparroten och dela äggen. Hacka persiljan grovt.

3. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek biffarna hastigt.

4. Lägg upp på tallrikar, strö över rikligt med pepparrot och placera en äggula mitt på varje portion.

5. Strö över persilja och dra några tag med pepparkvarnen.Servera med potatismos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om