Bulla upp för schlagerfest i TV-soffan
Sverige är insvept i schlagerfeber. Men varför sunka ner sig i soffan när man kan snacksa med stil? Vi bjuder på tonsäker schlagermat i bästa melodifestival-anda.
Schlagerdipp med rostad vitlök
2–4 portioner
15 minuterRostad vitlök ger en härlig smak.
# 3 vitlöksklyftor
# 2 msk olivolja
# flingsalt
# 1 dl lätt-crème fraiche
# 3 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt
# 1 tsk flytande honung
3 1 msk repad färsk timjan (kan uteslutas)Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken så fint du kan.
2. Vik ihop en korg av dubbel aluminiumfolie, lägg i vitlöken och ringla över olivolja och lite flingsalt.
3. Sätt in under grillelementet i ugnen på 150 grader. Passa noga, så fort vitlöken börjar dofta och blir gyllene är den klar. Den får inte bli bränd, då smakar det beskt!
4. Blanda crème fraiche och yoghurt.
5. Rör ner den rostade vitlöken, honung och timjan.
6. Smaka av med salt.
7. Servera som dipp till chips eller grönsaker, till exempel stavar av gurka, morot och selleri och blomkålsbuketter.
Lyxchips med granatäpple och chèvre
2–4 portioner
15 minuterSchlagersnacks med guldkant – till detta dricks festligt bubbel, med eller utan alkohol.
# 1 granatäpple
# 1 påse naturella gårdschips
# 150 g chèvre
# flingsaltGör så här:
1. Dela granatäpplet.
2. Peta ut alla kärnorna, det går lättare om du bankar baksidan av frukten med en slev.
3. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in chipsen i cirka fem minuter eller tills de börjar svettas och bli varma.
4. Skär av kanterna på chèvren.
5. Bred ut chipsen på ett serveringsfat. Strö lite flingsalt över.
6. Smula över osten och strö granatäppelkärnorna över.
7. Servera genast. Gärna till champagne eller mousserande vin.Vickans lövbiff
4 portioner
10 minuterEn klassisk retrorätt ger skön schlagerkänsla. Originalet serveras fortfarande på Victoria i Stockholm.
# 4 lövbiffar
# salt
# nymalen svartpeppar
# 4 dl färskriven pepparrot
# 4 äggulor
# bladpersilja
# smör
# olivolja
# potatismos till serveringGör så här:
1. Banka ut biffarna lite grand. Salta och peppra.
2. Riv pepparroten och dela äggen. Hacka persiljan grovt.
3. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek biffarna hastigt.
4. Lägg upp på tallrikar, strö över rikligt med pepparrot och placera en äggula mitt på varje portion.
5. Strö över persilja och dra några tag med pepparkvarnen.Servera med potatismos.