Älskade knöl - låt 2008 bli potatisens år
FN har utnämnt 2008 till Potatisens år. Vi vill därför hylla denna vår trognaste knöl. Potatisen förtjänar att bli mer än ett bihang.
Precis som med vin beror nämligen smaken på potatisen till stor del på var den har odlats. Potatisambassadörens mål är därför att man på varje potatispåse ska kunna läsa var den har vuxit, hur den smakar och vilken bonde som odlat den. Olika sorters potatis smakar förstås också olika. Vi behöver lära oss skilja på sorterna och gärna få fler att välja bland i butikerna än de allra vanligaste. Generellt har mjölig potatis bredare smak än fast potatis. Man bör också vara försiktig med att inte koka den för länge. Då får den en lite jolmig smak. Salta också med måtta, för mycket salt tar bort potatisens egen naturliga smak. Enligt potatisambassadören själv är en perfekt potatis mjuk, gärna lite mjölig utan att falla sönder och har en smak av frysärtor, smör och mandel. Smakpanelen utsåg även Östergötlands godaste King Edward. Den växer hemma hos potatisodlarna och bröderna Jarander på Tornby Gård i Borensberg. Det kan med andra ord vara värt att lägga lite omsorg när du väljer potatis nästa gång.
Rårakor
4 portioner
En av de allra bästa svenska klassikerna. Omöjlig att tröttna på.
# 4 stora bakpotatisar
# 1/2 dl vegetabilisk olja(OBS! Inte olivolja)
# smör
# salt
# nymalen svartpepparTill servering:
# 1 citron
# 2 dl gräddfil
# 1 rödlök
# 100 g löj- eller sikrom
# dillGör så här:
1. Skala och riv potatisen grovt i långa drag.
2. Hetta upp lite smör och olja, ungefär hälften av varje, i en stekpanna.
3. Platta ut en fjärdedel av potatisen till en kaka som är en halv centimeter tjock. Salta och peppra.
4. Stek 3–5 minuter per sida på ganska hög värme tills rårakorna blir vackert gyllenbruna, frasiga och genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper. Stek de andra tre rårakorna på samma sätt.
4. Servera med citronklyftor, gräddfil, finhackad rödlök, rom och dillvippor.Baconspäckad potatis
med salvia och vitlök
4 portioner
90 minuterEn underfundig metod – potatisen bombarderas med smak inifrån!
# 4 medelstora potatisar
# olivolja
# flingsalt
# 1 stor vitlöksklyfta
# 4 skivor bacon
# 8 färska salviablad
# 4 sardellfiléer
# 1 citronGör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Kör i en äppelurkärnare eller vanlig potatisskalare i mitten på potatisarna på längden. Vrid om och försök få ett så runt och helt hål som möjligt. Du behöver göra det lite större än själva urkärnaren. Spara "pluggen".
2. Nagga potatisarna med en gaffel och rulla dem i olivolja och flingsalt.
3. Skala vitlöken och skiva så tunt du kan.
4. Lägg upp de fyra baconskivorna, fördela vitlöken och sardellerna över och placera två salviablad på varje skiva.
5. Tvätta citronen och raspa lite citronskal över. Rulla ihop så tajt du kan och knöla in i potatishålet. Det gör inget om det sticker ut lite här och var.
6. Dela själva "pluggarna" på hälften och kör in en i varje ände på potatisen så gott det går.
7. Lägg potatisarna på en plåt och baka i ugnen i ungefär en timme tills de blir gyllene och frasiga. Vänd dem ett par gånger under tiden.Krispig rosmarinpotatis
4 portioner
30 minuterFörföriskt läckert sätt att tillaga potatisen som blir härligt frasig och smakrik.
# cirka 1 kg små potatisar
# 1 citron
# 3–4 kvistar färsk rosmarin
# 3 vitlöksklyftor
# olivolja
# smör
# flingsalt
# nymalen svartpepparGör så här:
1. Tvätta potatisen. Koka med skalet på tills den nätt och jämnt är klar. Tryck till dem lite så att skalet spricker.
2. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare. Stöt skalet i en mortel tillsammans med rosmarinkvistar och vitlöksklyftor och någon droppe olja tills det blir som en smetig röra.
3. Hetta upp olivolja och lite smör i en stekpanna. Stek potatisen (som fortfarande ska vara varm) tillsammans med örtröran tills den blir härligt krispig och frasig i kanterna.
4. Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera genast. Gärna till en grillad biff, ett glas rött och en fräsch grönsallad.