Och när vi ändå är i gång och försöker sparka liv i det helgslumrande samvetet kan det vara på sin plats att påpeka att köttproduktion är den livsmedelsindustri som är den allra största klimatskurken. Att äta vegetariskt är att vara snäll mot miljön. Särskilt om man väljer ekologiskt så klart. Undvik gärna grönsaker som fraktats runt halva jorden om du vill bry dig. Så här års finns det fantastiskt härliga svenska vintergrönsaker såsom grönkål, brysselkål, jordärtskockor, palsternackor och persiljerötter. Om vi är dåliga på att äta grönsaker överlag är vi totalt urusla på att äta rotfrukter och kål, två sanslöst underskattade vitamininjektioner för kropp och själ. Grön revolution
Sedan är det förstås en helt annan femma att grönsaksdiskarna i det här landet kan få en att vilja lägga sig ner och hamra med nävarna på butiksgolvet och tjuta ikapp med de trilskande godiskrävande treåringarna. Egentligen borde vi begå myteri eller något. En grön revolution mot smaklösa tomater, möglig vitlök, svampig zucchini, rutten rödlök och svindyr paprika. Ge oss schyssta årstidsbundna vettiga närodlade grönsaker i stället. Hur svårt kan det vara? Prenumeration
Ett bra sätt att se till att få i sig grönsaker är att prenumerera på dem. Ekolådan och Årstiderna är två företag som levererar ekologiska grönsaker direkt till dörren. De servar mest storstadsregionerna, men man kan gå samman med grannar och kompisar och ansöka om leverans.
En absolut briljant början på det nya året. Grönt är skönt, så det så.
Grönkålssoppa
4 portioner
30 minuter
Grönkål är julens härligaste grönsak. Bjud på en härlig helgsoppa som förrätt.
1 pkt fryst hackad grönkål à 500 g eller 500 g färska repade blad
1 gul lök
olivolja eller smör
7 1/2 dl hönsbuljong, skinkspad eller kycklingfond
(byt ut mot grönsaksbuljong för vegorätt)
1 dl vispgrädde
1 tsk mejram
1 tsk fänkålsfrön
1 dl torrt vitt vin
salt
nymalen vitpeppar
riven muskot
Gör så här:
1. Tina grönkålen. Du kan också använda färsk, förvälla den lätt i saltat vatten, krama ur och hacka.
2. Skala och finhacka löken.
3. Hetta upp en skvätt olivolja eller lite smör i en rymlig kastrull. Låt löken steka sig glansig och mjuk.
4. Tillsätt urkramad och avrunnen grönkål och låt fräsa med några minuter.
5. Tillsätt buljong, grädde, mejram, fänkål och vin. Låt puttra i cirka tjugo minuter och rör om emellanåt. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Mixa med stavmixer.
6. Häll upp i ganska små soppskålar.
7. Servera med gratinerade ostmackor.
Svartrötter i rött vin med
getost, timjan och honung
4 portioner
30 minuter
Ett recept hämtat ur kocken Marcus Aujalays Med mycket grönt (Natur & Kultur), en härlig inspirationskälla för den som gillar grönt.
6–8 långa svartrötter
2 dl rött portvin
4 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
4 msk olivolja
1-2 msk flytande honung
några timjankvistar, plockade
200 g getost
Gör så här:
1. Skala och dela svartrötterna. Koka dem i portvin, vin, vinäger och lite salt i en vid kastrull på låg värme utan lock i cirka 15 minuter eller tills de nästan mjuknat och nästan allt vin kokat in i rötterna.
2. Lyft upp svartrötterna och lägg på ett serveringsfat (spara lite av kokspadet).
3. Blanda olja, honung och 2 matskedar av kokspadet. Droppa blandningen över rötterna och krydda med salt och peppar.
4. Strö över timjan och smula över getosten.
Lautrecs kikärtsgryta
4-6 portioner
45 minuter + eventuellt blötläggning över natten
En rejäl och matig gryta med mycket smak, utan att den känns tung.
5 dl torra kikärter eller 2 burkar à 400 g
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk malen spiskummin
2 burkar hela tomater
1 liten knippa bladpersilja
8 dl vatten
salt
nymalen svartpeppar
1 pkt tinad bladspenat à 450 g
50 g hackad mandel
50 g hackade hasselnötter
1 tsk malen kanel
1/2 –1 tsk chilipulver
1/2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 brev saffran
1–2 hårdkokta ägg (hoppa över för strikt vegorätt)
2 dl turkisk yoghurt
Gör så här:
1. Torkade kikärtor läggs i blöt över natten. Koka dem sedan i lättsaltat vatten tills de är mjuka i cirka 45 minuter.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig kastrull och fräs lök och vitlök mjuk och glansig tillsammans med spiskummin utan att det får färg.
4. Tillsätt avrunna tomater (spara spadet) och hackad persilja. Fräs i några minuter.
5. Häll på vatten och tomatspad. Tillsätt lite salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i fem minuter.
6. Strimla den urkramade tinade bladspenaten och häll i tillsammans med avrunna kikärtor (kokta eller konserverade).
7. Låt koka försiktigt i tio minuter.
8. Lös upp saffran i lite vatten eller vin under tiden.
9. Tillsätt mandel och hasselnötterna.
10. Smaksätt med kanel, chilipulver, paprikapulver, cayennepeppar och den blötlagda saffranen.
11. Koka i ytterligare tio minuter. Smaka av med salt och peppar.
12. Hacka de hårdkokta äggen och strö över inför serveringen.
13. Servera med en klick yoghurt och gott bröd.
Tips på veckans tre godingar
1. Chipotletabasco (smaksättare) Denna variant av tabasco har ett härligt rökigt bett och passar till allt från stekta ägg till köttfärssås.