Värm dig med en stärkande dryck

Inget slår en varm dryck en kulen dag. 
Det gör susen såväl fysiskt som psykiskt. 
Passa på att sörpla hett medan vintern finns kvar.

Stockholm, mat & dryck2007-01-04 06:00
<P><!-- ING --><!-- BTEX --><SPAN class=Btex2>Det må ha varit en ovanligt konstig vinter. Men nog kan man vara frusen ändå. Och då finns det knappast något mysigare än att komma inomhus och värma sig med en stärkande dryck. <BR>Vintervärmare kräver ofta &shy;minimal ansträngning men ger maximal effekt. Man blir snäll, lugn och varm utan att behöva stå i timmar vid spisen. <BR>Varje år sätter svenska folket i sig runt tre miljoner liter glögg. Men så fort julen rasat ut är &shy;glöggen som bortblåst och vi tycks glömma bort behovet av att värma oss med en god dryck. <BR>Visst har vi vårt kaffe och hela lattetrenden, men det är inte &shy;riktigt samma sak. Kaffet tar vi för att vakna, latten dricker vi ofta under en social stund på kaféet, medan vintervärmare har en annan funktion. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Varmt gör gott </STRONG><BR></SPAN>Det är knappast någon slump att vi prackar på sjuklingar honungsvatten, hönssoppa och hett te med citron. Värme gör gott helt enkelt. Oavsett om man har drabbats av en dunderförkylning eller bara är frusen om tårna. <BR>Och gott är det dessutom. Har man en gång lagat en riktigt &shy;mumsig kopp varm choklad av finaste kakao eller mörk choklad finns det ingen återvändo. <BR>Spetsar man den med en droppe vällagrad mörk rom får man "a match made in heaven". <BR>Den som är mer lagd åt äpplehållet lär knappast bli besviken på vår förtjusande heta äppeldrink. Köp helst äkta fransk torr &shy;äppel&shy;cider på flaska, alltså inte de sötslibbiga svenska krusbärs-päron-avarterna som mest smakar läskeblask. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Gör eget te</STRONG> <BR></SPAN>Men naturligtvis behöver man inte blanda in alkohol för att skapa varmt vintermys. Eget chai-te är förbluffande gott och lätt att göra från grunden. <BR>Det är en helt annan smakupplevelse än de färdiga chai-teer som finns att köpa. <BR>Ofta är det kryddorna som gör susen. När de hettas upp &shy;av&shy;söndras ljuvliga smak- och doftämnen som bidrar till den stärkande känslan. Och var lätt på handen när det gäller sockret, oftast &shy;behövs det betydligt mindre än vi är vana vid. <BR>Förbered allt innan. Förbered en brasa, plocka fram alla ingredienser och ge er ut på en lång promenad. <BR>Sedan är det bara att tända i kaminen, på med kastrullen och bjuda på sin bästa vintervärmare. Mysfaktor hundra.</SPAN><BR><SPAN class=Spacer><BR></SPAN><!-- BYLI -->Varm choklad med kardemumma och rom 1 portion, 10 minuter <BR>Kardemumma är en &shy;favoritkrydda. Lika gott till kaffe som choklad.&nbsp;<BR>1 msk fin kakao&nbsp;<BR>2 msk ljust &shy;muscovadosocker&nbsp;<BR>1/2 tsk hela &shy;kardemumma&shy;kärnor&nbsp;<BR>3 dl standardmjölk&nbsp;<BR>2 tsk lagrad mörk rom&nbsp;<BR>eventuellt vispad grädde <BR>Gör så här: 1. Blanda kakao och socker i en stor kopp. <BR>2. Stöt kardemummakärnor i mortel. <BR>3. Häll kardemumma och mjölk i en kastrull och värm försiktigt. <BR>4. Häll lite av den varma &shy;mjölken i koppen och rör om tills &shy;kakaon löst sig. <BR>5. Häll sedan i resten av &shy;mjölken. <BR>6. Tillsätt rom och blanda. <BR>7. Toppa eventuellt med en klick vispad grädde. <BR><BR>Het äppeldrink 4-6 portioner, 5 minuter <BR>Vidunderligt god &shy;vuxenvärmare.&nbsp;<BR> 1 l torr äppelcider<BR>3 kanelstänger&nbsp;<BR>3 stjärnanis&nbsp;<BR>3 kardemummakapslar&nbsp;<BR>3 tsk citronsaft&nbsp;<BR>1 1/2 dl calvados&nbsp;<BR>3 msk råsocker <BR>Gör så här: 1. Häll cider, kanelstänger, &shy;stjärnanis och kardemummakapslar i en kastrull och värm försiktigt utan att det kokar. Ta bort från plattan. <BR>2. Smaksätt med citronsaft, &shy;calvados och råsocker. <BR>3. Rör runt tills sockret löst sig och smaka av. Servera i glas. <BR><BR>Indiskt chai-te 4 portioner, 15 minuter <BR>Utmärkt upptinare efter en kylslagen promenad. Chai-te finns att köpa färdigt, men smakar mycket bättre om man lagar det själv från grunden.&nbsp;<BR>2 msk svart te (t ex assam &shy;eller ceylon)&nbsp;<BR>råsocker efter smak &shy;&nbsp;<BR>1 hel kanelstång&nbsp;<BR>4 hela kryddnejlikor&nbsp;<BR>3 hela kardemummakapslar&nbsp;<BR>6 dl lättmjölk&nbsp;<BR>4 dl vatten&nbsp;<BR>1 tsk malen kanel <BR>Gör så här: 1. Lägg te, socker och alla &shy;kryddor i en tjockbottnad kastrull. <BR>2. Slå på 4 dl mjölk och allt &shy;vatten. <BR>3. Värm försiktigt och sjud sakta i tio minuter under &shy;omrörning. <BR>4. Värm och skumma &shy;resten av mjölken, antingen i en &shy;mjölkskummare eller genom att värma under häftig vispning. <BR>5. Sila teet och häll upp i &shy;muggar. Skeda över mjölkskummet och sikta över malen kanel. Servera genast. <BR><BR>Glühwein 4-6 portioner, 10 minuter <BR>En favoritvärmare från &shy;skidbacken i Alperna.&nbsp;<BR>10 kryddnejlikor&nbsp;<BR>1 apelsin&nbsp;<BR>1 flaska rödvin&nbsp;<BR>2 dl vatten&nbsp;<BR>1 vaniljstång&nbsp;<BR>socker <BR>Gör så här: 1. Stick kryddnejlikorna i den sköljda apelsinen. <BR>2. Slå upp vin och vatten i en kastrull. <BR>3. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i kastrullen. <BR>4. Värm upp försiktigt utan att det kokar. <BR>5. Smaka av med socker och &shy;servera rykande hett.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om