Tänk rosa - tänk rosé

Rosévinstrenden är här. Svenska folket älskar numera det svala, friska rosa alternativet.
I dag låter vi vinet styra och lagar mat som passar till rosé. Think pink!

Stockholm, mat & dryck2007-06-21 06:00
<P>När sommaren knackar på dörren slår rosévinsflaskorna ut på balkongerna, uteserveringarna och i nyhetshyllorna. Där det bara för några år sedan fanns ett par tre sorter att välja bland, finns i dag hela färgskalan representerad från svagt laxskär till ilsket hallonrosa. Dessutom finns det alkoholfria varianter för den som hellre väljer det. Svenska folket tycks ha drabbats av kollektivt roséfnatt. Och inte bara vi förresten. I vinets hemland Frankrike är vinodlarna bekymrade eftersom vinförsäljningen dalar - enda trösten är rosévinet som faktiskt ökat i försäljning. Och det är inte så konstigt. Ett glas klirrande rosé smakar aldrig så förtjusande som en strålande försommardag. En unik friskhet och en lite flirtig sötma möts i en symfoni av somriga bär som smultron, jordgubbar och hallon. Någonstans i bakgrunden lurar den lilla strävhet som gör vinet alldeles unikt. Råkar man dessutom som jag vara en hopplöst velig våg är rosé en suverän kompromiss. En gammal devis säger; tvekar man mellan rött och vitt är rosé till maten ofta den perfekta lösningen. Och det stämmer.<BR><SPAN class=mr>Kryddigt och asiatiskt<BR></SPAN>Där det vita vinet kan kännas för surt och det röda för tungt slinker rosén in som en gyllene medelväg. Dessutom är det kalasgott till grillat. Överlag kan man säga att rätter med lite sälta eller maffigt kryddstuk klär i rosa. Sallader, kyckling, lättare kötträtter och grillade skaldjur är rosévinets bästa polare. Sedan kan rosévin i sin tur delas in i skilda kategorier. De ljusa underklädesskära vinerna från Sydfrankrike är som gjorda (och det är de ju också) att drickas till just franskinspirerade rätter som tonfisksallad eller bouillabaisse, tapenade och andra salta mumsiga tilltugg. De lite sötare och mer brutalrosa tål mer stuns i maten och mer hetta i kryddningen, gärna med viss sötma. Asiatiskt funkar till exempel finfint till den här typen av rosé som ofta härstammar från nya världen, grillat kött gillar också lite färgstarkare sällskap. De mörkrosa varianterna är dessutom oftast bättre balkongviner så till vida att de står sig alldeles utmärkt på egen hand. Testa gärna med massor av is som en lunchdryck, så gör man i Sydafrika.<BR><SPAN class=mr>Ska drickas ungt<BR></SPAN>Rosévin är inte en blandning av vitt och rött, vilket man skulle kunna tro. I stället låter man skalet på de blå druvorna ligga med och dra tillräckligt länge för att avge lite färg. Det är bara i roséchampagne, som för övrigt är den allra hetaste trenden, som det är tillåtet att hälla i lite rött vin. Vinet ska drickas så ungt som möjligt. Inget att spara på till nästa sommar med andra ord. Låt vinet välja maten och unna dig och din kära en rosa afton.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om