Spara tid - satsa på ett rejält långkok
nnn Långsamt är vackert. Och när det gäller mat smakar den också bättre när den får ta tid på sig. Så ta tillfället i akt och satsa på långkok nu när dagarna blir kortare.
Hur gott kan det bli?
Tacka vet jag hederliga, rejäla, gammaldags långkok. Det låter ungefär lika kul som att återgå till tvättbräde och fiskleverolja. Men det är betydligt roligare än så.
För det första är det underbart att ägna tid åt att handla inför ett långkok. Stå och prata lammskånkar med slaktaren, klämma och snusa på rotfruktsparadiset på torget, bära hem doftande örter och i samråd med en expedit på Systembolaget välja ut det perfekta vinet att ackompanjera hela härligheten.
Lägg en ledig lördag på det och bli en bättre människa. I alla fall gladare.
Jag tror vi behöver påminnas om var maten kommer ifrån - egentligen. Skippa det paketerade och importerade då och då. Hinna titta, lukta och smaka.
Långkok
Bara för att maten tar tid på sig innebär det inte att den är krånglig. Oftast sköter den sig själv och står bara och blir bättre och bättre ju längre tiden går.
Och att sedan få njuta av det möra köttet som formligen trillar in i munnen är den bästa belöning en liten köksslav kan få.
Slowfood-rörelsen är ett tidens tecken på att folk börjar få nog av snabbmatsslafsandet. En världsomspännande organisation som värnar om långsam mat. Som symbol har anhängarna valt en sävlig snigel. Hur skönt som helst.
Att bjuda sina kära på långsam mat är att visa att man bryr sig.
Läs igenom noga
Några saker bör man dock tänka på om man ska skruva ner tempot vid spisen:
- Läs igenom alla recept noga och räkna baklänges när det är dags att börja för att maten ska bli klar i tid.
- Tänk på att specialiteter som exempelvis rimmad oxbringa oftast måste beställas i förväg.
- Till grytor passar framdelskött bra, men det tar sin lilla tid innan det blir mört. Prova då och då. Köttet ska nästan ramla sönder.
- Låt gärna benen koka med för extra smak.
- Skumma noga. Allt protein måste bort.
- Grytor än som regel ännu godare när de fått stå en dag.
Nästa steg är att lära sig äta långsamt också. En nog så viktig lektion i kursen om att lära sig njuta av livets goda.
Fakta
Att dricka till
Oxbringa: Bourgogne Pinot Noir 2003 (81789), 102 kronor eller Nils Oscars God Lager (1305), 15:60 kronor eller Bonterra Chardonnay (se nedan).
Lammgryta: Mouton Cadet (3878), 83 kronor eller Bonterra Chardonnay (16632), 125 kronor (funkar även till oxbringan)
Revben: Zlatopramen Half´n´Half (1604), 13:60 kronor eller Kloster Eberbach Riesling Spätlese (6257), 95 kronor
Alkoholfritt: Jever Fun Light (1978), 9 kronor
Lammgryta: Mouton Cadet (3878), 83 kronor eller Bonterra Chardonnay (16632), 125 kronor (funkar även till oxbringan)
Revben: Zlatopramen Half´n´Half (1604), 13:60 kronor eller Kloster Eberbach Riesling Spätlese (6257), 95 kronor
Alkoholfritt: Jever Fun Light (1978), 9 kronor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!