Smarrig fullkornspasta - snabb vardagsräddare

Fiber är framtidens melodi. Nu ska vi alla hoppa på GI-tåget och gå över till fullkornspasta.  Vi bjuder på några enkla, smarriga bra-att-ha-recept för den nya nyttiga pastavågen.

Stockholm, mat & dryck2007-11-08 01:45
Det händer saker i pastahyllan. På blott två år har försäljningen av fullkornspasta ökat från sex procent av all pasta till hela 40 procent! Snart är alltså vartannat pastapaket som bärs hem fiberberikat. Och vi får allt fler sorter och märken att välja bland. Fullkornspasta kanske inte är den snyggaste produkt som skådats. Lagom snusbrun och halvtrist, men har man en gång valt att tänka i GI-termer (glykemiskt index) är det svårt att se tillbaka. Fullkornet håller blodsockret på en jämn nivå och fibrerna är nyttiga för både kolesterolhalten och matsmältningen. Mer smak
Ungarna må vara kinkiga och vägra äta brun pasta till en början, men de vänjer sig de också. Till och med mannen i huset har slutat stöna föraktfullt när det vankas "spånplatta" på bordet. Personligen tycker jag att fullkornspasta har mer spänst och mustigare smak än vanlig pasta. Dessutom äter man mindre. Och hellre perfekt kokt fullkornsspaghetti på hemmaplan än den på våra breddgrader så vanligt förekommande sladdergeggiga vita restaurangpastan som skulle få en italiensk matmamma att strypa "kocken" med förklädet. Utse en vinnare
Mitt förslag är att man samlar familjen till "Projekt pastaavsmakning". Köp hem ett paket av varje fabrikat ni gemensamt lyckas uppbringa. Låt alla vara med och leta, delegera en butik till varje medlem. Koka enligt konstens alla regler (det vill säga mycket vatten, helst fyra liter), generöst med salt (det ska smaka saltvatten) och med bibehållen spänst (al dente), minska minst en minut mot förpackningens tidsangivelse. Smaka. Vilken är godast? Låt alla utse sin vinnarkandidat. Enligt min erfarenhet är det grymt stor skillnad mellan olika fabrikat. Intressant att notera att det överlägset bästa italienska pastafabrikatet (låt oss kalla det De Cecco) har totalt misslyckats med sin fullkornspasta. Åtminstone i min mun. Där står sig den svenska ekologiska uppstickaren förvånansvärt bra i konkurrensen (låt oss kalla den Saltå). Svenskitalienaren (låt oss kalla honom Zeta) sköter sig också. En stor fet varning vill jag dock utfärda för det som kallas "vit fiberpasta". Det är ungefär lika sexigt som att tugga på en tapet. Roligare kan man definitivt ha för pengar.

Fullkornspasta med

broccoli, chili och feta
2 portioner

30 minuter

Busenkel pastarätt att svänga ihop efter jobbet.

200 g fullkornspasta

1–2 broccolihuvuden, beroende på storlek

1–2 vitlöksklyftor

1/2–1 röd chili

1 citron

1/2 ask cocktailtomater

olivolja

cirka 150 g feta

Gör så här:

1. Dela broccolin i buketter, skala stammen och skär i bitar.

2. Skala och hacka vitlöken.

3. Finhacka chilin.

4. Skala citronen med potatisskalare utan att få med det vita och strimla skalet fint (du kan också använda ett ciseleringsjärn om du har).

5. Koka pastan knappt al dente. Samtidigt förväller du broccolin i lättsaltat vatten i en annan kastrull. Börja med stambitarna och tillsätt blommorna mot slutet. Det är viktigt att broccolin behåller spänsten.

6. Halvera cocktailtomaterna medan det andra kokar.

7. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna.

8. Stek vitlök och chili utan att vitlöken tar färg.

9. Häll ner citronskal (spara lite) och fräs en stund. Rör försiktigt runt broccolin.

10. Häll av pastan. Blanda ner broccoliblandningen.

11. Smula över feta. Dekorera med extra citronskal, pressa över lite citronsaft och servera genast.

 

Fullkornspasta med

svamp och gremolata

2 portioner

30 minuter

Snabb vardagspasta med mycket smak.

200 g fullkornspasta, t ex penne

olivolja

200 g ostronskivling

flingsalt

nymalen svartpeppar

3 vitlöksklyftor

1–2 citroner

1 rejäl knippa bladpersilja

cirka 1 dl crème fraiche (kan uteslutas)

3färskriven parmesan eller pecorino

Gör så här:

1. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Dela svampen i mindre bitar och fräs tills den får färg. Salta, peppra och tillsätt en hackad eller riven vitlöksklyfta mot slutet.

2. Tvätta citronerna och riv skalet, alternativt skala med potatisskalare utan att få med det vita och finhacka sedan skalet. Hacka persiljan och resten av vitlöken. Blanda skal, persilja och vitlök.

3. Koka pastan knappt al dente under tiden. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll i svampen, gremolatan (citron- & persiljeröran) och lite crème fraiche om du vill ha en krämigare pasta. Värm hastigt och blanda noga.

4. Servera genast med massor av nyriven parmesan och svartpeppar.

Susannes paprikapasta

4 portioner

45 minuter

En älsklingsrätt som får sin mustiga smak tack vare sardellerna.

300–400 g fullkornspasta, helst gnocchi

2 gula paprikor

2 röda paprikor

2 orangea paprikor

3 vitlöksklyftor

1 burk konserverade sardeller

eventuellt en nypa chiliflakes

olivolja

nymalen svartpeppar

1 dl torrt vitt vin

2 1/2 dl grönsaksbuljong

2 msk tomatpuré

en liten nypa socker

1/2 dl hackad bladpersilja

en bit parmesan

Gör så här:

1. Rosta paprikorna nästan svarta runt om under grillelementet i ugnen (250 grader). Lägg dem i en plastpåse och knyt igen. Låt vila i tjugo minuter.

2. Dra sedan av skalet, ta bort kärnorna och skär paprikaköttet i centimeterbreda strimlor.

3. Hacka vitlöken och sardellerna fint och fräs försiktigt, eventuellt tillsammans med lite chiliflakes, i olivolja i ett par minuter.

4. Tillsätt paprikaremsor, peppar och vin. Koka i fem minuter.

5. Tillsätt buljong, tomatpuré och socker. Låt koka i tio minuter.

6. Koka pastan al dente (med tuggmotståndet kvar) under tiden och låt den rinna av.

7. Blanda pasta och sås i en trevlig skål. Strö över hackad bladpersilja. Servera genast med nymalen svartpeppar och färskriven parmesan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om