Samlas kring kinesiska degknyten
Spanjorerna har sina tapas.Svenskarna sitt smörgåsbord.I Kina käkar man dim sum - en suverän samling smårätter.
FRÅN CHINATOWN. Mia Gahne återskapar smakerna från Chinatown i New York.
Foto:
Bäst vi stod där som två tappade vagnar trycktes vi bryskt ner vid ett bord jämte ett annat par. Slafs! stod en skvimpande kanna te på vår blankmanglade bordsduk. Tjoff! låg där plötsligt ett kort som såg ut som en bingobricka. Gastande tanter drog förbi med kärror framför sig. Vissa stannade till, gormade något obegripligt och blängde uppfordrande med ett outtalat "Nå?!" hängande i ögonbrynen. Till slut skrapade vi upp våra tappade hakor från skoskaften och pekade nervöst på en bambukorg. Smaksensation
Splatt! dängdes den ångvåta behållaren ner på den skära duken. Utan att ha den blekaste aning om vad som dolde sig inuti de skira små knytena under locket fiskade vi upp dem och doppade dem djärvt i såsen - så svindlande gott... Fem korgar och en fullklottrad bingobricka senare (som löstes in för en struntsumma) var en livslång kärlek till dumplings född. Dumplings ingår i det som kallas dim sum, kinesernas svar på tapas. Många smårätter att kivas kring, helst i arla morgonstund. Godsakerna ska förtäras till välbryggt kinesiskt te. Dim sum-traditionen är särskilt stark i Hong Kong, men börjar bli alltmer trendig i storstäder världen över. Dumplings är små fyllda degknyten som ångkokas, friteras eller steks. Kinesernas svar på ravioli om man så vill. Prova själva, låt familjen vara med och fixa knytkalas på kinesiska. Kalaskul och vrålgott.
Dryck
Till dim sum och dumplings serveras traditionellt te. Gärna kinesiskt, Oolong eller jasmin-te passar bra.
Vill man prompt dricka alkohol får det bli kinesiskt öl: Beijing, Bière de Pékin (nr 1243), 14:30.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!