Renässans för nostalgisk tradition
nnn Söndagsmiddagen är tillbaka. Det är då familjen samlas och plockar fram finporslinet.nnn Kalvstek, gräddsås och pressgurka har blivit hippt - igen.
I samband med den stora retrotrend som sköljer över oss har söndagsmiddagen återuppstått. Helst ska det vara som på mormors tid - med blommiga tallrikar, pressat glas och putsade silverbestick. Söndagssteken är given, liksom gräddsåsen, pressgurkan och gelén. Men gärna med ett modernt stuk på det hela.
Vi gnider in steken med färska örter - otänkbart på mormors tid (åtminstone min egen), piffar till pressgurkan med risvinäger och sesamolja och saltbakar potatisen. Inga revolutionerande saker - bara ett sätt att dra nytta av det enorma utbud som omger oss jämfört med hur det såg ut på butikshyllorna när mormor stod vid spisen.
Familjen samlas
Men det primära är förstås inte att haka på ännu en mattrend. Det viktiga är att ta fasta på söndagsmiddagens egentliga innebörd.
Det handlar om en gedigen vällagad måltid där hela familjen samlas, pratar, äter och låter det få ta tid. På vardagarna är det lätt hänt att vi slänger i oss middagen på olika tidpunkter eller äter alldeles för fort. Läxor ska göras, tv-serier ska följas, det är träning, jobba över och kompisar som drar.
Gör som mormor. Låt söndagen bli helig. Lägg förmiddagen på att laga mat och eftermiddagen på att umgås. En äkta söndagsmiddag serveras nämligen inte på kvällen. Vi gör som i England där de sätter steken i ugnen medan de tar söndagspromenaden och njuter sedan av en härlig Sunday Lunch.
Efterrätt
Och glöm inte efterrätten. Ingen söndagsmiddag utan dessert. Laga sådant som mormor gjorde. Smulpaj, kräm eller marängsviss. Ju mer retro, desto mer äkta.
För det finns inget sätt att fuska. En söndagsmiddag kan bara ätas på en söndag. Annars blir stämningen inte den rätta.
För säkerhets skull lagade vi till vår söndagsmiddag i mormor Nannas kök. Det var bara hon själv som fattades.
dryck
Att dricka till
Mormor serverade mest lättöl, men ett förnämligt rödvin känns som ett bättre alternativ. Testa italienska Brolio 2003 (nr 2705), 99 kronor eller Liedholms Barbera d'Asti (nr 12328), 89 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!