Pumpans bästa tid är nu

nnn Ta vara på pumpafröna nu när det är halloweentider. De är extremt nyttiga, användbara och delikata.
nnn Pumpafrön är höstens dunderhonung.

Stockholm, mat & dryck2006-11-02 06:00
Hälsofolk brukar kalla en viss kategori av mat för "superfood". Dit hör pumpafrön. De är nästan löjligt nyttiga.
Frön och nötter var en grundsten i kosten på den tiden vi var jägare och samlare. Framför allt när höstkylan började sätta in. Det finns så klart en anledning till det.
Nötter och frön har högt näringsvärde och kräver väldigt lite förberedelse och arbetsinsatser.
Och pumpafröna tillhör toppen av toppen.

Några kärnor om dagen ...
Allt det här får man i sig i en pyttenäve pumpafrön: protein, magnesium, järn, fosfor, zink, kalium, koppar, niacin, folsyra, hela B-vitaminkomplexet och de ack så viktiga omega 3-fettsyrorna.
Bland annat rekommenderas män att äta pumpafrön för att ­motverka ­prostatabesvär, men alla människor mår bra av ­några kärnor om dagen - även barn.
Numera är det glädjande nog hyfsat lätt att få tag i pumpafrön på påse. De finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Hälsokostaffärer och arabiska butiker brukar också ha. Sorterna, storleken och färgen kan ­variera. Ibland säljs de oskalade, ­ibland rostade och saltade.
Fettinnehållet är högt, så man bör absolut inte överdosera. Men en liten näve pumpakärnor och ett par torkade aprikoser är exempel på ett perfekt supersnabbt och ­vettigt mellanmål.
Annars kan man med fördel blanda pumpafrön i müslin, i bröddegen, ­kaksmeten eller i salladen. Det är också både gott och snyggt i köttfärsbiffar eller som panering.

Nyttiga snacks
Missa inte heller den ­ljuvliga pumpakärneoljan som sätter en härlig tvist på salladsdressingar.
Och helt oslagbart ­smarriga blir de små liven när man rostar dem i ugnen med en pytteskvätt olivolja och en nypa havssalt. Den djärva slänger på lite cayenne också. Världens bästa och antagligen nyttigaste snacks (i rimliga mängder förstås, om man nu lyckas hålla sig till det).

Rosta i ugnen
I halloweentider släpar många hem stentunga pumpor för att karva skräckmasker till barnens stora lycka. Men sällan eller aldrig orkar vi bry oss om innanmätet. Varför inte ge kärnorna en chans enligt samma princip?
Skölj dem noga och rosta i ugnen med havssalt och lite olja. Kanske en nypa chilihetta. Mums att strö över soppan eller salladen.
Tänk bara på att alla frön helst bör förvaras i kylen eftersom det höga fettinnehåller gör att de lätt härsknar. Lufttätt, mörkt och svalt är idealiska förhållanden.
Fast å andra sidan hinner man mumsa i sig dem försvinnande snabbt...
Dryck Att dricka till:
Sallad och råris: Tatachilla chardonnay (26318), 116 kronor
Chokladkaka: Vintry´s ­Madeira Malvoise (7883), 113 kronor eller Recioto della Valpolicella 2002 (nr 87886), 149 kronor.
Alkoholfritt: Ramlösa med citronklyfta eller vitt Amé, kaffe till kakan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om