Primörpremiär - dags att släppa in våren i köket
Det är inte bara knoppar som brister. Plötsligt lockar spisen igen. Våren lyfter oss alla.
Med primörer blir det roligare att laga mat.
Med primörer blir det roligare att laga mat.
Det är då Moder Natur ryter till. Med prunkande primörer, spirande groddar och klorofyllstinna blad får hon fart på livslusten igen. Efter en själslig fönsterputsning är man redo att ta sig an kastrullerna med nya krafter.
Alla medel tillåtna
För inspiration är den absolut viktigaste kryddan. Den behöver några solglimtar och lite extra grönt för att vakna.
Och först nu kan man äntligen börja drömma om närodlade små potatisknölar från grannens åker, mjälla blomkålshuvud stora som småbarnsnävar och jordiga rädisor direkt från trädgårdslandet.
Än dröjer det förstås innan den färska sensationellt goda vitkålen skördas på våra svenska fält, men till att börja med är det fullt tillåtet att njuta av importerade primörer och sukta efter "the real deal".
Tysk sparris är inte det sämsta, och jag skäms inte ett dugg för att sätta cypriotisk färskpotatis på bordet. Alla medel är tillåtna för att bota vintertristessen.
En gjuten klassiker att ta till om man tycker att våren är alltför sölig av sig är förstås nässelsoppan. I de gråmurrigaste av rabatter kan man hitta förvånansvärt fina späda pygméer till mörkgröna skott. De är de allra bästa.
Frossa i smaker
Plocka påsarna fulla, skölj noga, förväll och mixa. Nässelsoppa är som att äta våren med sked.
I dag tipsar vi om andra recept på rätter som tinar upp vintertrötta själar och får fart på vårkänslorna. Frossa i primörer med milda, finstämda smaker och gläds åt det som komma skall.
Det blir en sommar i år också. Det står i min kalender.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!