Papaya - bjud på en tropisk vintervärmare

Papaya är lika mycket en grönsak som en frukt.
Lika god varm som kall, i sallad, gryta eller dessert. 
En tropisk vinterräddare att ta till när många frukter tappar smaken.

STOCKHOLM, MAT & DRYCK2007-01-25 06:00
Det är lätt att hålla sig för skratt när man passerar frukt- och grönsaksdisken så här års. Tomaterna är ett orangefärgat skämt, päronen smakar papper och äpplena tycks ha varit uppe med Fuglesang och vänt. <BR>Det krävs minsann både tid och tålamod att hitta ens saftiga apelsiner, trots att säsongen borde vara på topp. I såna lägen är det skönt att förlita sig på mer exotiska vänner. Papayan är en pålitlig inspirationskälla när årstiden mörknar. Dess fylliga, lena, köttiga smak passar lika bra i förrätten som i huvudrätten eller efterrätten. <BR><BR><SPAN class=mr>Droppa citron över <BR></SPAN>Papayor finns i alla former och storlekar och kan väga ända upp till tio kilo, även om de största bamseexemplaren sällan hittar till våra vardagsbutiker. Utanpå skiftar skalet från gult till rött och grönt. Ju gulare färg desto mognare frukt. <BR>En mogen papaya ger också efter för ett lätt tryck med tummen, likt en avokado eller mango. Den är känslig för stötar och kan ätas som den är med sked som en melon. Frukten vinner i smak på att man droppar lite citrussaft över. <BR>Omogen papaya används ofta i asiatisk mat och har en helt annan smak som påminner mer om en grönsak än en frukt. <BR>Den klassiska thailändska papayasalladen Som Tam lagas till exempel på riven omogen grön papaya, vilket kan köpas i asiatiska butiker. Fråga efter salladspapaya. <BR><BR><SPAN class=mr>Mörar kötett <BR></SPAN>Papayan är rik på den viktiga antioxidanten karoten, men innehåller även kalcium, magnesium, A- och C-vitamin. Den innehåller dessutom enzymet papain som bland annat kan användas för att möra kött och är populärt i skönhetsmedel. <BR>Länge har papayan rekommenderats mot magbesvär. Den anses vara bra avgiftande och dämpar inflammationer i tarmar, gasbildning och andra magåkommor. En fiffig filur som är bra till mycket med andra ord. Med papaya blir vintern lite roligare, nyttigare, godare och grönare.
DRYCK Att dricka till
Till mat med papaya passar ett vitt vin med lite sötma, prova till exempel en halvtorr riesling som Kloster Eberbach Spätlese (nr 6257), 89 kronor eller om man hellre vill ha lite torrare -Clay Station Viognier (nr 22228), 96 kronor. Till en stark thaisallad passar även öl, förslagsvis Singha (nr 1452), 15:50 kronor.
Alkoholfritt alternativ: Eisberg Riesling (nr 1976), 33 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om