Packa, packa - mumsig macka
nnn Mackor mättar, mackor är akutmat, mackor är transportabla. Mackor är helt enkelt den perfekta vintersportlunchen.
Tyvärr är den kulinariska upplevelsen dessutom ofta av underordnad betydelse på många bergsrestauranger. Trots det tar ägarna duktigt betalt - folk har ju inget alternativ.
Fast visst finns det alternativ. Ett av de vettigare är att lägga ner en tom ryggsäck i packningen och sedan fylla den med rejäla, matiga och nyttiga mackor. Och lägg lite mer omsorg och fantasi på pålägget än på de gamla vanliga ostmackorna. Man vill ju gärna känna sig som en semesterfirare - inte som en snåljåp.
Välj mörkt bröd
Brödet ska helst vara av fullkornsmjöl med hela korn för att vara så nyttigt som möjligt. Osötat förstås. Fördelen är dessutom att grovt bröd håller sig saftigt och spänstigt betydligt längre än vitt, vilket är en fördel om det vankas utflykt.
Det gäller även att packa lite smart. Vissa ingredienser mår bäst av att ligga för sig själva och hamna på mackan först när det är dags att äta. Slabbiga gurkskivor gör ingen smörgås glad.
Tänk också på att ladda mackorna med protein. Det är viktigt att fylla på batterierna när man är ute och rör på sig. Att åka skidor på pommes frites och ketchup är lika korkat som det är onyttigt. Blixtsnabba feta kolhydrater som är förbrukade innan man kommit ner till liften.
Ladda med proteiner
Grönt behöver vi också få i oss. Persilja och babyspenat är laddat med järn, groddar är en finfin vitaminkälla och C-vitaminrika paprikaringar håller spänsten ett bra tag.
Bröd har tyvärr nästan blivit ett svärord i dessa GI-galna dagar. Men håller man sig bara till osötade och fiberrika sorter är bröd riktigt nyttigt. Det innehåller B-vitamin, järn, kalcium, magnesium och zink - alla livsviktiga ämnen för kroppen. Surdegsbröd är också bra för att få en jämnare fördelning av blodsockret.
Gör man dubbelmackor - som i våra recept - får man i sig mer bröd och håller sig mätt längre, samtidigt som pålägget håller sig på plats.
Hur fiffigt som helst. Precis som mackan i sig. Bästa lunchen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!