Ost och vin i samklang
nnn Ost och vin är en ljuvlig kombination.nnn Men valen är inte alls så självklara som vi tror.nnn Låt experten Michel Jamais visa vägen till oväntade smaksensationer.
Michel Jamais är en av landets mest namnkunniga experter i konsten att kombinera mat och vin. Det han inte vet om ost och vin är inte värt att veta.
I hans senaste bok Ost & Vin - en resa som skapar ljuv förening (Grenadine Bokförlag) guidar han oss bland kungarna av ostar, serverade i harmonisk samklang med spännande tillbehör och ypperliga viner.
Informativt
- Sedan urminnes tider av har ost och vin hört till basen i kosten och skapat en så tät förening att de i dag är oskiljaktiga. Men det är inte därför jag ville skriva om ost och vin, utan för att dela med mig av min glädje, min kunskap och min njutning, säger Michel Jamais.
Under sina 15 år som kringresande vinmissionär, och med över 3.000 föreläsningar för långt över 100.000 personer, har han lärt sig vad folk vill ha. Att ost och vin är omåttligt populärt har inte gått att ta miste på. Därför föddes tanken redan för fem, sex år sedan att skriva en lättsam, men informativ, bok om ämnet. Han ville dels visa att vita viner oftast är långt bättre ostviner än röda, dels förklara hur stor skillnad det är mellan olika osttyper och att vi därför måste lära oss att fundera mer noggrant när vi väljer dryck till.
Prova något oväntat
Men Michel, som har bakgrund som kock, vill också ge smakprov på hur enkelt det är att skapa goda kombinationer mellan en ensam ostsort och ett enstaka vin, snarare än att duka upp en hel buffé med så många ostar, tillbehör och smaker att det hela till slut mest blir ett smakmässigt misslyckande.
- Jag vill få människor att prova något som kanske är oväntat, men som också är fantastiskt. Jag gör inget annat än att prova, prova, prova och åter prova. Jag fungerar lite grann som en föråkare som kör upp spåret, så att betalande konsumenter ska slippa åka vilse och få tråkiga upplevelser.
- Min absoluta ambition är att dela med mig av det jag har fått lära mig, av det jag tycker om och att få andra människor att föra vinkultur och god smak framåt. Om jag kan bidra till en förbättrad och utvecklad kultur inom dryck, mat och njutning - då har jag lyckats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!