Nyttiga nötter i maten

nnn Hasselnötter är mer än vi tror. De duger till väldigt mycket mer än att knäcka på julafton. nnn Gör som ekorren - samla nötter på hög och använd dem i maten.

Stockholm, mat & dryck2007-11-29 01:45
Medan vårsolen ännu lyste hade jag den stora förmånen att hamna hemma hos familjen Imparato vid Amalfikusten i södra Italien. De drev inte bara det förtjusande lilla pensionatet La Vecchia Quercia (den gamla eken) och framställde prisbelönta viner. De odlade dessutom hasselnötter.Jag kände mig lite dum. Hade inte ens tänkt på att hasselnötter odlades överhuvudtaget och kunde inte föreställa mig att de växte precis som i våra äppelodlingar. Men det gjorde de. Och som hassellundarna doftade!Fulla av E-vitamin
Förutom en rasandes grann och vilsam utsikt bjöd huset även på enastående långsamlagad italiensk mat. Med massor av hasselnötter i. Har varken förr eller senare smakat något som haft samma intensiva och pikanta nötarom. Totalt oemotståndligt.Då om inte förr fick jag klart för mig att det är dags att tänka om. Betrakta nöten som en krydda, smaksättare och konsistensgivare. Inget onödigt måste som hamnar i ett övergivet fat på julafton när det materiella habegäret vunnit över lusten att gå loss med nötknäpparen.I tusentals år har människan knäckt hasselnötter, och det av en anledning. De är fulla av nyttigt fett (konsumera med måtta) och livsviktiga proteiner. Dessutom är de en kanonbra källa för att få i sig E-vitamin.Crunch och stuns
Enda nackdelen med hasselnötter är att man måste vara grymt försiktig. Det är en av de allra värsta bovarna när det gäller födoämnesallergier, och folk kan faktiskt dö av minsta flisa. Helst ska man inte ens ha dem i samma rum som en allergiker.Undvik hasselnötter på bufféer och fråga om middagsgästerna tål nötter innan ni ger er på de här recepten. Var noga med att skölja skärbrädor och knivar. Annars är det fritt fram för att pigga upp allt från salladen till frukostgröten med en liten näve hasselnötter. Överallt där det behövs lite crunch och stuns. Himla bra mellanmål dessutom.Rostar man dem sedan en liten stund i stekpannan eller ugnen får de en extra skön kick och smakar plötsligt så förunderligt mycket mer. Nästan som i Italien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om