Niklas - en stjärna vid spisen

Niklas Ekstedt är bra på två saker: åka skidor och laga mat. Åtminstone enligt honom själv.  Där emellan står han gärna på en skateboard och slår sig helst riktigt ordentligt. Vi bjöd in en sprallig TV-kock i Mias kök.

Stockholm, mat & dryck2008-05-22 06:00
Intensiv. Splittrad. Mångkonstnär. Det är tusen järn i elden och extremt många bollar i luften när Niklas Ekstedt intar mitt kök. Han talar i telefon samtidigt som han skär bröd i perfekta små tärningar, samtidigt som han ler in i kameran. Samtidigt som han promotar sin nya kokbok, samtidigt som han gör om receptet i sista sekunden. Det är som på TV, fast i 180. Är du alltid så här?
- Ja, jag får ofta kritik för det. Jag försökte avveckla det ett tag och bara göra en sak i taget, men då tyckte folk att jag var tråkig och inte lika kreativ längre, så jag lade ner det. Populär krögare
Han är numera Mat-Niklas med hela Sverige, igenkänd på gatan och krögare på sin egen restaurang 1900 i Stockholm. Många kommer dit bara för att få en skymt av Tina Nordströms manliga motsvarighet, vilket han så gärna bjuder på - bara han får lov att förverkliga sin dröm om en riktigt stor, svensk krog. - Jag tycker att det är skitkul att göra TV, men i grund och botten är jag ju krögare och kock. Nu vill jag trimma 1900 till att bli riktigt bra och helst hinna laga mer mat. På 1900 serveras bara svenska råvaror. Gärna med unika, småskaliga och närproducerade ingredienser. Citrongräs och kokosmjölk är bannlyst. Här tolereras inte ens olivolja, i stället använder kockarna fin svensk kallpressad rapsolja. Blivit stockholmare
Något tävlingskockande har aldrig varit aktuellt för Niklas Ekstedt. Han var bara 20 år när han öppnade sin restaurang Niklas i Helsingborg och blev Sveriges nye kulinariske superstar över en natt. Lägg därtill en sommarkrog i Viken och det gavs inget som helst utrymme för tidskrävande tävlingsmatlagning - inget annat heller för den delen. Men nu har han hunnit fylla 29 år och har lämnat södern för centrala Stockholm. - Jag älskar det, men det är som ett annat land. I Skåne hade man mycket mer personlig kontakt med fiskhandlaren, tomatodlaren och han som kom med lammköttet. Här är det å andra sidan mycket större genomströmning av folk och en helt annan mentalitet, vilket är kul. Tredje kokboken
Om några veckor kommer hans tredje kokbok ut: Niklas Smaker (Forum), där naturligt och närodlat är ledorden. Och om han gillar att göra TV är skrivandet en ännu större källa till glädje. - Det är lättare att uttrycka sig i text. Jag blir mer välformulerad och folk hänger inte upp sig på småsaker som i TV. Just i dag är det dock livematlagning som gäller. På fem röda har Niklas trollat med tomater, halstrat en firre och klämt i sig ett berg löjrom. Ändå kan han inte motstå min rabarberpaj som vi fotograferat någon timme innan. Och nog blir man lite mallig när den får bästa betyg. Han är ju ändå Mat-Niklas, liksom. Men framför allt lyser kärleken till mat igenom. Vad det än må handla om. - Jag byggde min karriär på ungdomlig entusiasm. Men då skulle allt vara så trendigt att man blev spänd och nervös. Numera njuter jag mer av att både laga och äta mat.

Niklas Ekstedt

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm och Viken. Familj: Flickvän. Äter aldrig: Tillagad banan. Dricker helst: Riesling. Hejar på: Noll koll. Visste inte ens att HIF spelade i Allsvenskan. Motionerar: Åker skateboard. Mest underskattade köksredskapet: Mandolin. Tre saker jag inte kan leva utan: Kannmixer, te och min skateboard
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om