Några äpplen i maten gör underverk för smaken
Äntligen, äntligen svenska äpplen! Låt äpplena spela förstafiolen i matlagningen. Med sin härliga syra får de gamla godingar att sjunga.
HÖSTÄPPLEN. Låt äpplena spela förstafiolen i matlagningen och få gamla godingar att sjunga, uppmanar vår matskribent Mia Gahne.
Foto:
Eller ett syrligt Aroma, som blåser full slör i gomseglet och får snålvattnet att rinna till i svepande svallvågor. Inte undra på att det blivit svenskarnas nya favoritäpple. Gravensteiner är en annan imponerande herre som är smått kameleontlik i sin förmåga att skifta karaktär efter omgivning. Vankas det äppelpaj smälter han snällt till mjukisman, står det sallad på menyn skänker han generöst klös med sin pigga syra och möter han döden i grytan behåller han ändå stunsen in i det sista. Välj svenskt
För äpplen kan man ha till så mycket mer än till paj och mos. De är eminenta smaksättare i mat, oavsett om det handlar om pannkakor, grytor eller sallader. Den friska smaken ger liv åt den tristaste anrättning och beroende på vilken äpplesort man väljer kan konsistensen ge ett välbehövligt crunch till menlösa konsistenser. Alltså: Välj svenskt. Kräv svenskt. Lär dig vilka sorter som du gillar, ät så mycket du orkar och häv ner resten i maten. Ett äpple om dagen må vara bra för magen, men ett par stycken i maten gör underverk för smaken.
ATT DRICKA TILL:
Boulard Cidre de Normandie Brut (nr 1848), 43 kronor, är en härligt torr cider som smakar massor av äpple. Till ugnspannkakan passar även mjölk.
Alkoholfritt: ÄppeljuiceSå jobbar vi med nyheter Läs mer här!