Mumsig mat för små munnar

Barnen är det bästa vi har. Alltså förtjänar de den bästa maten. Smart, god mat, som är nyttig - utan att kännas tråkig.Börja innan det är för sent.

Stockholm, mat & dryck2007-03-29 06:00
Vi dränks i larmrapporter om feta barn, taskig skolmat och förfärande mellanmålsvanor. Och visst är det lätt att bli upprörd - men vems är egentligen felet? Inte är det då barnens.
Allt ansvar när det gäller mat hamnar hos de vuxna. Det är vi som ska se till att lära ungarna äta och uppskatta god och nyttig mat.
Men det är inte alltid så himla lätt som det låter. Mina två, som inte längre är fullt så små, är levande bevis på att man är ta-mig-tusan inte är mer än människa.

Skräckexempel
Den ena älskade livet och allt som gick att stoppa i munnen från dag ett. Vid ett års ålder var hon storkonsument av grönsaker, oliver och stark mat. Hon käkade sushi och ostron innan hon kunde gå. Orättvist nog var hon dock allergisk mot ägg, mjölk och allt som gjorde matlagningen hyfsat enkel.
Den andre har varit motståndare till mat sedan han lärde sig skrika. Inte ens välling gick att få i honom.
I dag är han ett vandrande skräckexempel på grönsaksnoja och vitaminskräck.
Men han har å andra sidan gått helt allergifri genom livet.

Låt barnen vara med
Ändå har jag betett mig likadant, lagat samma mat och tjatat om samma saker. Mammas mat är en röd stoppskylt för den ene, himmelriket för den andra.
Så vad gör man?
Man gör så gott man kan. Och helst så tidigt som möjligt. Låt barnen vara med och hjälpa till. Det är ett gammalt trick som till och med fick Jamie Olivers kinkiga engelska skolelever att våga smaka på annat än pommes frites. Spill hör till.
En fördel är dessutom om maten inte tar alltför lång tid och kräver ständig tillsyn.

Melkers favoriter
Soppa är ett bra exempel. Den sköter sig själv, mycket hacka och skala för små fingrar, kan värmas när humöret är på topp.
Dessutom är det enkelt att lura i allehanda vitaminer och fibrer i en soppa utan att stöta på gnäll. Mixas vid behov för de allra minsta.
Eftersom mina egna telningar vuxit om mig fick matfotograf-Monika provlaga åt sin minsta. En stenhård smakjury bestående av Melker, sex år, har kommit fram till sina fyra favoritrecept på schyst barnmat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om