Mias meny för nationaldagen

Den 6 juni är vår nyaste helg och saknar mattraditioner.  Så vad vill svenska folket äta när man firar nationaldagen? Det har en stor undersökning tagit reda på.  Vi lagade till svenskarnas önskemat.

Stockholm, mat & dryck2008-06-05 06:00
Säg påsk och alla pratar lamm och lax. Till julen vill vi ha skinka, köttbullar och Janssons. Och ingen svensk högtid utan sill. Så har det alltid varit. Men vad händer när vi plötsligt får en ny helgdag? Den 6 juni är numera röd dag i almanackan, folk är lediga och förväntas fira. Så vad i hela friden ska vi ställa fram på bordet? Nu är det väl ändå på sin plats att slå ett slag för det svenska? Hylla våra finaste råvaror och blås en fanfar för de svenska smakerna: dill, pepparrot, fläder, jordgubbar, primörer, hjortron, färskpotatis, gräslök, rabarber och lax. Sånt som vi är bra på, sånt som smakar mer här hemma än någon annanstans. Branschorganisationen Min Mat har låtit genomföra en stor undersökning om vad svenska folket egentligen vill äta på nationaldagen. 1.555 personer fick svara på vad de tyckte skulle passa som 6 juni-mat. Väldigt många (40 procent) vill dessutom grilla, helst nötkött. Över hälften upplever att vi gör för lite för att värna om den svenska matkulturen. Och hela 80 procent av de som tänker fira svenska flaggans dag tycker det är viktigt eller mycket viktigt att festmåltiden består av svenska råvaror. Matpreferenserna skiljer sig åt mellan landets olika delar. Var tredje norrlänning vill till exempel gärna äta vilt på nationaldagen. Matlagningsintresserade kvinnor i Skåne, Halland och Blekinge är den grupp som helst vill ha sparris på festbordet. Stockholmarna är mest förtjusta i jordgubbar. Och hela 73 procent av dem som vill ha tips och inspiration till hur de ska fira nationaldagen efterlyser recept. Alltså, på allmän begäran: Jag har satt samman en meny som stämmer överens med svenska folkets önskemål på nationaldagsmat. (Sillen fick visserligen ge vika den här gången, men den äter vi ju på alla andra högtider.) I stället frossar vi i grillat, färska örter, färskpotatis, grönsaker, knäckebröd, jordgubbar och svenska ostar. Allt så närodlat och småskaligt som möjligt, och laddat med hela det svenska smakbatteriet. Sedan är det bara att hissa flaggan!

Så här ser tio i topp-listan ut:

1. Potatis/färskpotatis

2. Jordgubbar 3. Sill/strömming 4. Lax 5. Grönsallad 6. Färska örter som dill, persilja och gräslök 7. Ägg (inklusive omelett) 8. Mjuka ostar/dessertostar 9. Hårt bröd 10. Frukt och bär (utöver jordgubbar och rabarber)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om