Lättlagad humörhöjare

Tiramisù - en fenomenal uppfinning. Desserternas drottning och Italiens stolthet. Löjligt lättlagad dessutom.

Stockholm, Mat & dryck2006-09-21 06:00
Ordagrant översatt betyder tiramisù "dra upp mig", alltså en humörhöjare av bästa kvalité. Varför denna gudabenådade dessert heter just så finns det lika många teorier om som det finns recept på härligheten. Enligt en tes beror det helt enkelt på innehållet: kaffe, kakao, grädde, mascarpone, socker - allt är laddat med energi och kan ge den där kickstarten som namnet antyder. Andra teorier hävdar att namnet och rätten skapades av glädjeflickor i Venedig som behövde lite extra kraft mellan varven för att orka med sina amorösa äventyr, alternativt tog sig en tiramisù på kvällen för att höja humöret efter dagens vedermödor. Sedan finns det förståsigpåare som anser att rätten skapades under andra världskriget när de norditalienska fruarna ville skicka med sina soldatmakar en portion kärlek ut i kriget, bitterljuv som kärleken själv, där av kombinationen beskt kaffe och sött. Vissa hävdar att rätten har sina rötter ända tillbaka till renässansen då den skapades åt en greve på besök i Florens, medan andra med bestämdhet hävdar att den uppfanns på 1970-talet i Treviso på restaurangen Le Beccherie. <BR><SPAN class=mr><BR>Blöta torra kakor <BR></SPAN>Den tristaste förklaringen, men kanske också den mest realistiska, är att tiramisùn helt enkelt blev ett sätt att blöta upp torra gamla kakor med kallt kaffe. Hursomhaver finns det en mängd olika sätt att tillaga denna italienska delikatess som blivit älskad världen över, men överallt är principen densamma: Savoiardikex, även kallade ladyfingers, finns att köpa i så gott som alla välsorterade livsmedelsbutiker numera. I nödfall duger färdiga tårtbottnar. Kakorna doppas i kallt starkt kaffe, helst espresso. Lite sprit ska också till, antingen bittermandelsmakande amarettolikör eller rom, whisky eller konjak. Marsalavin kan också gå bra. Spriten blandas med kaffet eller tillsätts till vispade äggulor, beroende på receptmakaren. Mascarpone bör också ingå. Det är en frisksmakande färskost som tillverkas av mjölk från kor som ätit ett speciellt bete uppblandat med blommor och örter. Finns också i så gott som alla välsorterade livsmedelsbutiker. <BR><BR><SPAN class=mr>Apelsinsaft i stället <BR></SPAN>Mascarponeosten blandas med uppvispade äggulor och lite socker. Hårt vispade vitor vänds ner. Äggsmeten varvas med uppblötta kex i önskat antal lager. Lite siktad kakao överst, ett par timmar i kylen och himmelriket är nära. Med minsta möjliga ansträngning (förutom lite vispning) får man en ljuvlig dessert som nästan alla gillar, utom möjligen de minsta. För att blidka småttingarna kan man dränka kexen i apelsinsaft i stället för kaffe och alkohol. Ytterligare en finess med tiramisù är att den går utmärkt att laga till många, antingen i stor form eller många små. Dessutom kan den göras i förväg, frysas in och serveras när den tinat lite lagom. Alla kan behöva en humörhöjare emellanåt. Risken är bara att man blir beroende ...
DRYCK Att dricka till
Kaffe är det godaste alternativet till tiramisù. Vill man ha en likör till passar amaretton som man har i, till exempel Disaronno Originale (nr 712), 157 kronor. Ett starkvin med lite bränd karaktär går också bra, till exempel Brown Brothers Liqueur Muscat (nr 22825).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om