Lägg räkan på röken

Rökta räkor är en ­delikatess. En fröjd för alla ­skaldjursälskare. 
Har du inte testat är det sannerligen på tiden.

Stockholm, mat & dryck2006-09-07 09:58
Mannen på System­bolaget stirrar på mig som om jag inte har alla ­besticken i lådan. "Rökta räkor?! Hur sjutton smakar det?"
Om det inte vore fredagslånga köer hade jag nog kunnat stå där i timmar och orera om den bitska sältan, den sköna röksmaken och den spänstiga konsistensen. ­Säkerligen tipsat om en vitlöks­maffig aioli och eller het ­pepparrotsdipp som givna ­tillbehör.
Men nu var det ju ­faktiskt den här mannen som skulle tipsa mig om något drickbart till. Det gick väl sådär.

Suverän förrätt
Vad jag inte begriper är hur delar av svenska folket tydligen helt har missat ­poängen med rökta räkor.
Det är en suverän förrätt, underbar lätt kvällsmåltid, lysande picknickmat och ett alldeles fantastiskt sätt att få smak på mesiga tillrättningar.
Och så här års när skaldjursfesten pågår som bäst passar de perfekt som komplement till det gamla vanliga standardsortimentet.

En näve lycka
Dessutom påminner de om den sommar som just varit. Att cykla i eftermiddagssolen till vår lilla hamn på landet och köpa några ­nävar hårdrökta räkor är höjden av lycka. Då vet man att kvällen är räddad. Visst kostar de en slant mer än de vanliga, men den stunsiga rökaromen är värld varenda krona.
Fenomenet att röka ­räkor tycks vara beroende av var man bor. På Gatufesten i Sundsvall är det till exempel ett årligt nöje att frossa i rökta räkor och aioli i Restaurang Löruddens mattält. I Skåne, Blekinge och på västkusten är det sällan problem att hitta rökta räkor, medan det är långt ifrån någon självklarhet i stockholmska fiskdiskar.

Prova röka själv
Men varje fiskrökeri med självaktning borde rimligen hålla sig med rökta ­räkor. Och ju hårdare rökta desto ­godare. Tycker i alla fall jag.
Man kan försöka sig på att röka räkor själv också. Både i klotgrill och i ABU-rök. Frysta räkor sägs ge saftigast och godast resultat. Fast jag har inte testat själv, eftersom den lilla hamnens egna råkar vara helt oslagbara.
Helst av allt ska de ätas en indiansommarkväll på en klippa i solnedgången. Gärna med något gott i glaset till.
Dryck att dricka till
Fatlagrad chardonnay från Nya Världen, som Koonunga Hill Chardonnay (6463), 78 kronor, går bra till röksmaken. Prova även Tahbilk Marsanne (6406), 90 kronor eller Comtes d'Isenbourg Gewürztraminer (2187), 102 kronor.
Öl och en smakrik nubbe som OP Anderson (42), 130 kronor för 35 cl, passar också bra.
Alkoholfritt alternativ: Jever Fun (1978), 9 kronor för 33 cl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om