Julklassiker med twist

nnn Traditioner och julen går hand i hand.
nnn Men ibland kan man tröttna på det gamla vanliga.
nnn I år bjuder vi därför på julklassiker med en extra liten nyskapande twist.

stockholm, mat & dryck2006-12-21 06:00
Det är inte utan att man kan bli lite kluven till det här med julmat. Ena halvan av hjärnan (eller är det magen?) vill att allt ska vara som det alltid har varit - mammas sillsallad, pappas glögg och min långkål. Andra halvan tycker att det känns en smula tjatigt och kan längta efter förnyelse.
Det är då det är läge att ta till en smula nyskapande. Piffa till de gamla godingarna med moderna smaker, kryddor och konsistenser. Mitt förslag är att blanda och ge.

Enkla medel
Klassiker är och förblir klassiker av en enda anledning - att vi gillar dem. Låt de tunga favoriterna bestå - vilka de nu må vara i just er familj.
Men varför vara så skrajsen för att introducera lite nytänkande på julbordet? I alla andra sammanhang är vi så rackarns sugna på att testa nytt och rätter från jordens alla hörn.
Tanken är alltså inte att skrota skinkan och endast servera sushi efter ­Kalle Anka. Men med små medel kan man komma långt. Sätt lite stuns på köttbullarna till exempel. Världen är full av kryddor som är betydligt ­skojigare än vitpeppar. Eller en rosmaringriljerad ­skinka i stället för den gamla­ ­vanliga? Rödbets- ­eller sillsalladen kan få extra klös med hjälp av japansk pepparrot, wasabi. Och så vidare.

Egna favoriter
Men det allra enklaste att variera utan att det känns som att man trampar ­sönder några heliga kor, är faktiskt sillen.
Senapssill är den inläggning som säljer överlägset bäst.
Varför inte komplettera den med en modern och snitsig sill som till exempel ingefärssill eller chilisill? Då kan var och en välja sin favorit och man får ett givet ­samtalsämne på köpet.
Snapsen är också lätt att förvandla. Smaksätt med saffran och lite honung och du får julens gulaste och godaste snaps. Citronskal, pepparrot eller ­färska örtkryddor är också enkla medel att göra snapsen personlig och samtalsvänlig.
Här intill följer några andra simpla små förslag på traditionella rätter med en liten twist. Det är bara att blanda och ge.
Dryck att dricka till:
Goda drycker på julbordet: Jämtlands Julöl (11213), 22:10 för 50 cl, eller Nils ­Oscar Julöl 2006 (11262) 48:50 för 50 cl, ­alternativt 11328 Falcons Julmumma, Sverige, 15:30 för 50 cl. Nils Oscar Julaquavit 2006 (82442), 265 kr för 70 cl.
Alkoholfritt ­alternativ: Åbro ­Julmust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om