Hylla hösten med en gryta
Hösten är här. Hög tid att plocka fram mormors gamla järngryta. Det är dags för långkok och mustiga, värmande höstgrytor för alla smaker.
RUSTIKT. Ett gott färskt bondbröd passar utmärkt till grytor.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
En falang tillhör höstfansen. De blir som piggast och som mest kreativa när sommaren lämnar in och löven börjar falla. Den motsatta falangen ser genast novemberångesten lägga sig som dassgrått torktumlarludd över sommarens själsliga nytändning. Eftersom undertecknad har en tendens att se tillvaron i nattsvart så fort månaderna blir tvåsiffriga gäller det att omfamna alla positiva saker som hör hösten till. Där ingår kastanjer, svamp, lövhögar, rotfrukter, vilt, biopremiärer och slutspel i allsvenskan. Och så höstgrytor förstås. Höstens juveler
Det är trots allt en fröjdefull njutning att få värma sig med en mustig gryta efter en småkylig söndagspromenad. Det är dessutom snudd på oförskämt bekvämt att laga till en gryta som får stå till sig över natten och bara kan värmas på när gästerna kliver innanför dörren. Och det är ett rasandes fiffigt sätt att ta tillvara höstens alla sköna juveler såsom svamp, rotsaker och vilt - allt i samma
karott. Rejäl gryta
Några tips på vägen, bara: # Satsa på en rejäl järngryta med tjock botten. De håller i all evighet och tål tillagning i ugnen. Järnet fälls dessutom ut i maten och är nyttigt för kroppen. # Laga gärna till grytan just i
ugnen, på låg temperatur under lång tid. Mörare kött finns inte att få. # Köttet blir mörare och saftigare och drar till sig mer smak om grytan får stå till dagen därpå. # Välj gärna kött med lite insprängt fett som till
exempel lårfilé av kyckling, högrev av nöt, lammbog eller fläskkarré. Fisk ska vara fast så den inte kokar sönder. # Passa på att lägga i potatis och rotfrukter så får du en hel måltid. # Låg värme gäller hela vägen. Även under uppvärmningen. Smakerna blir godare och ingredienserna saftigare. Seså. Deppa inte. Fram med grytan och hylla
hösten!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!