Hipp, hipp - nu blir burgaren 50!
Hamburgaren fyller jämnt! 2008 är det 50 år sedan den första hamburgaren serverades i Sverige. En riktig goding som är bättre än sitt rykte och förtjänar att firas.
Foto: HO/SCANPIX
De grå djupfrysta hockeypuckar som preparerats med konstgjord köttsmak och serveras i flygande fläng på här icke namngivna snabbmatsfabriker, har inte mycket gemensamt med en nygrillad, tjock, saftig lyxburgare med den rätta mörkrosa kärnan, som med lite tur och kräsenhet kan upplevas på bättre krogar eller hemmavid. Snabbmatseländet och gatuköksversionen skulle inte ens bli insläppta på tröskeln till Corner Bistro. Jänkarna kan nämligen det där med burgare. Konsten att hitta den bästa burgaren är en stor amerikansk folksport. Nyttigt bröd och mager färs
Och det är nu alarmknapparna börjar blinka illrött. Upprörda läsare har redan börjat gorma om amerikanafeta snabbmatsjunkies som trycker i sig skräpmat i en hastighet som för dem i racerfart till hjärtkliniken. Hur har jag mage (!) att hylla hamburgaren? Så här ligger det till, kära vänner av ordning: Hamburgare måste inte vara onyttig mat. Det är allt annat skräp runtomkring som gör dem förrädiska. Dressing, pommes, läskeblask, ost, chips, bacon och vitt bröd. Snabb mat och snabbmat
Malet kött har ingen fått diabetes av. Gurka, sallad, tomat och lök orsakar ingen barnfetma. Med nyttigt bröd, mager färs, mycket grönsaker och lite schyssta kryddor kan den som vill skapa en vrålnyttig burgare med massor av smak. Snabb mat måste nämligen inte vara det samma som snabbmat. Hemma skapar du en kanonbra snabb middag med burgare som familjmedlemmarna själva får ladda. Och hoppar du bara över pommes frites kan du gott unna dig en baconskiva eller en liten klick dressing om så önskas. Om inte annat är hamburgaren väl värd att få firas. Första gången den dök upp i svensk press beskrevs den som "hackad biff i ituskuren vetebulle". I dag vet vi bättre. Mycket bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!